Säsongsavslutning på Vesterålen, många torskar över 20+

Torskdräparna från Ystad, närmare bestämt Fiske o Sportboden med Per-Olof Hansson i spetsen gästade oss denna vecka samt ett båtlag från Holland med herrar som fiskat världen över. Den senaste långturens råa torskfiske är svårt att summera men jag gör mitt bästa.

Den gångna veckan avslutade Nordic sea anglings första säsong här uppe på Vesterålen och vilken final det blev! Vädret var som upplagt för en långtur och efter en hel dags konstant duggregn och återhämtning var alla båtlag redo kl 07 nere på bryggan. Vi kom ut perfekt i morgonljuset och precis när vi skulle runda sista udden ut ur hemmafjorden bryter mörka spetsiga ryggfenor ytan. Vi stannar båten efter att den mindre ryggfenan visat sig, plötsligt plöjer en större fram mellan båtarna och fler djur visar sig. Späckhuggare!!

Efter att vi fotat de respektingivande och härliga djuren blev ivern stor över att komma iväg igen och vi styrde vidare ut mot öppet hav. Vi hade större vågor än förra turen då havet låg totalt spegelblankt men det var vi inställda på, prognosen såg lovande ut för ett par dagar framöver. Vi ville börja fisket där det avslutades förra turen. Där kom vi i kontakt med stora torskar och mängder med storsej förra turen. Det är något söderut från V-berget och vi kom tillbaka till våra waypoints som vi samlat på oss.

Idag guidade jag ”gubbabåten”, ett gäng med blandad erfarenhet där några har många dagar på havet och några som är mer rookies i sammanhanget vilket är kul då vi får en härlig mix.

Vi i gubbabåten tog och utforskade området ytterligare med ekolodet och gjorde släpp runt om den tilltänkta platsen medan de andra båtarna grundligt började fiska av topparna. Snart började rapporterna droppa in, vi fick höra om fiskar på 23, 24, 17, 17, 16kg landas inom någon timma och några fler därunder. Gubbabåten kämpade vidare och kände att vi hade tiden på vår sida, vi skulle så småningom hitta fisken vi också. När den värsta rushen lagt sig åkte båtarna vidare och vi såg hur båtlagen rörde sig bort mot horisonten.

Fast beslutna om att fiska vidare då vi vet att det går grov fisk lodar jag upp en fin topp och får sedan syn på det jag allra helst fiskar på. Betesfisk tecknas och under stimmen plöjer stortorsken fram som tåg i hela frivattnet. Vi stannar till släpper ner och hissar upp jiggarna ett tiotal meter upp så de jagande torskarna ska se dem. BOOM! Slackhugg på fyra spön och när vi vevar in kommer tyngden och stångande stortorskar bråkar med oss. Först kommer en storsej upp men så fort jag synar min fisk ser jag en torsk i stöddig kaliber på över 20kg. Ulf får upp en till ytan som är minst lika stor som ruckar loss kroken i ytan och simmar tillbaka. Nästa fisk pumpar Jan upp och han får verkligen ta i för att rubba fisken. Huggisen åker fram och torsken krokas varsamt då dt är ett nytt personbästa för Jan, fisken vägs i land till hela 23kg!

Vi gör om driften och anropar de andra båtarna. ”Raggarbåten” ansluter och driftar av samma topp, även de lyckas fånga några större torskar med fisk på 20+. Ulf får helt plötsligt på något större och vi landar fisken som blir nytt personbästa och vägs till 18kg.

Innan kalaset avslutas och fisken simmat vidare har vi landat några fiskar till mellan 10-15kg samt storsej när vi vevat upp våra beten.

Vi fiskar oss bort mot V-berget där det holländska båtlaget dragit stortorsk och sej på löpande band. V-berget lodas upp på högsta punkten och vi kommer i kontakt med flera fina torskar på upp till 15kg och storsejar på toppen. På branten hugger långorna friskt, båt 1 lyckades fånga en på hela 18kg och när vi avslutat vår drift känner vi oss lite mätta på det fantastiska fisket vi haft. Då vi vet att hälleflundror långt över 2 meter stryker i området provar vi några drifter där vi fått ett flertal hälleflundror mellan 130-170cm under säsongen och några hundra meter ifrån giganten på 238cm togs. Det blev ett par drifter innan klockan började bli sen och solen sjunker allt mer. Kanske flundrorna har ätit sig mätta, de har inte långt till ett oändligt skafferi. Det kändes ändå bra då vi är några timmar närmare nästa storflundra.

Det blev ett sista stopp på det som båt 2 kallade för torskarnas paradis där vi samlade upp de sista båtarna för hemfärd. På vägen hem blåste det upp från land och vi fick lite saltstänk på oss på vägen hem men det gör inget, det hör liksom till ett äventyr som detta. Kunde inte sluta le på vägen hem och jag är glad att vi fick avsluta säsongen med ett äventyr som detta. Ett par båtlag som åkte hem tidigare fick återigen sällskap av späckhuggare på vägen hem.

I hamnen försökte jag summera fisket och resultatet är slående, bland de som fångades hamnade de största torskarna på: 24, 23, 23, 22, 20, 20, 19, 19, 18, 18, 17, 17, 17kg samt ett flertal mellan 10-15kg. Sejarna mellan 10-15kg går inte att summera och vi fick under dagen ett flertal långor mellan 10-18kg. Det var en dag då de stora fiskarna jagade och jag kommer längta tillbaka till den generösaste storfiskplatsen jag känner till.

Dagen därpå var det påtagligt att vi gått ”all in” på långturen. Med plattvatten, strålande sol kunde vi med gott samvete bara njuta av tillvaron. Ett av båtlagen provade på djupfisket efter uer och kom in mer sina första fångade. En annan fick åter igen chansen att se späckhuggarna.

Det har varit en intensiv säsong, nya platser har utforskats och fiskats in, andra väntar fortfarande på att hittas. Jag är otroligt nöjd över att vara en del av fisket här på Vesterålen och att få chansen att utforska samt utveckla det. Att dessutom bo så fint som vi gör här är helt fantastiskt. Alla båtarna uppställda på land för säsongen och bussen går snart söderut.

Jag vill passa på att tacka alla som besökt Vesterålen under säsongen, det har varit superkul! Vill också tacka mina härliga kollegor på våra andra camper, kontoret, Jimmy och såklart vår mekaniker Mats!

Nu checkar även jag ut från Vesterålen för denna säsong!

/Christian