Summering av en fantastisk vecka i Havöysund

Vilket magiskt väder vi har haft de sista dagarna här i Havöysund, stundtals har vi haft riktigt tjock dimma men på dagarna när dimman lättat har vi haft på många ställen helt vindstilla och spegelblankt hav. Fisket efter tävlingen i helgen har varit riktigt bra och förutom det grym flundra fisket vi haft så har det kommit upp riktigt mycket kolja på 2-3 kilo, som hos de flesta är en mycket uppskattad fisk på matbordet. Några sjömil norr om campen hittar man stora områden med toppar och djupkanter från 30-40 meter som sluttar ner mot djupare vatten, detta öppnar upp för ett mycket roligt mix fiske där man inte alltid vet vad som kliver på kroken.

I söndags när en utav våra engelska grupper var ute på dessa ställena så fångade dom i vanlig ordning bra mängder torsk och kolja i fin matstorlek, och inte bara detta, de lyckades även peta upp 7 stycken miner hälleflundror som alla tog på pilk under torsk fisket. Mike i båten lyckades under detta trevliga fisket lura upp sin livs första flundra, även om den var under måttet så var känslan den samma och en första flundra är alltid en första flundra.

Våra polska gäster har lyckats riktigt bra med flundra fisket, och efter helgens succé med en 200 centimeters flundra på tävlingen, så fortsatte dom visa hur det går till. Deras fiske resulterade i många fina fiskar, och dessutom tog dom ytterligare en riktigt bra fisk på 165 centimeter sista dagen, som då fick sätta punkt för deras vistelse här uppe i Havöysund.

I tisdags var det för min del dax att åka ut och fiska flundra med engelsmännen i båt 6, prognoserna visade svaga vindar och strålande sol. Dagen började som flundra fiske många gånger beskrivs som ”SEGT”! men med det fantastiska vädret vi hade så var det inga ledsna miner i båten, ett antal timmar senare hade vi första flundran i båten på 130 centimeter, som var mycket välkommen.
Senare in på kvällen efter att bytt område så la jag upp båten för nästa drift, när jiggarna kom ner till botten tog det inte mer än en sekund innan det satt en fin flundra på kroken, tyvärr tappade krokarna sitt fäste och fisken simmade vidare. Ett par sekunder efter fisken blev tappad smäller det till i Gareth spö fram i fören, efter några snabba funderingar på om det var botten napp så inser Gareth att han krokat i sin drömfisk.
Efter en tung fight med ett par riktigt bestämda rusningar fick vi upp fisken till båten i det spegelblanka vattnet och jag kunde säkert landa en riktigt fin fisk som passerade den magiska gränsen 150 centimeter med 4 centimeter. Efter fotografering och glädje skrik släppte vi den 154 centimeter långa fisken åter och dagen var förevigad.

Nu laddar vi batterierna för kommande bataljer kommande vecka och vi är spända på vad som kommer att kliva på koken här i Havöysund!

//Tight Lines

Douglas Dahlberg, Ulf Hugsén