Långväga gäster provar på fisket i Vesterålen

Veckan startade med kanonväder i närområdet, jag guidade ett gäng från Belgien och vi fiskade oss ut på ett flertal toppar. Vi värmde upp på några toppar som brukar hålla mycket torsk, det blev ett bra antal torskar som vi tog på grunt vatten och en perfekt inledning. Det blev även en bleka på 4kg i ett område där vi fått många fina blekor. Göteborgarna som besöker oss skördade torsk och storsej i samma område. Dagen efter ville Belgarna tillbaka till samma platser och åkte till ”Favoriten”, där fick de ett flertal torskar och en fin topp som de mättes till hela 125cm.

I lördags var det dags för guidning lite djupare med en grupp från USA i jakt på ”the red fish”. Christer som har sina rötter i Sverige men som nu har världen ville visa sin fru och vänner från Usa det bästa med Norge nämligen fisket. Vi inledde passet med några snabba flundradrifter, den här gången var flundrorna inte aktiva så vi åkte ut till en strömsatt udde där vi kunde fånga fina torskar och Pam som var med landar sin första storsej på 10kg. Efter några minuter blåser det upp och sjön blir gropig ut mot storhavet när strömmen krockar med vinden. Då bestämmer vi oss för att åka till våra skyddade uerplatser. Det var en stor kontrast, helt plötsligt hade vi plattvatten, solen värmde och en svag vind puttade lätt på båten, perfekt för uerfisket! Vi gjorde några släpp när vi hittade stimmen på 180 meters djup, det fanns bitvis mycket fisk på lodet och vår satsning levererade 8st goda Uer under någon timmas fiske. Den dagen blev Uerfisket ett sant lagarbete, det turades om att veva upp det orangea guldet från djupet. Iris stod för dagens största Uer! Göteborgarna fortsatte fånga storsej med toppfiskar på mellan 10-15kg! Det gällde att passa på innan söndagens regnväder som ändå levererade bäst av dagarna för en av våra båtar.

Igår blåste det nordliga vindar vilket kan vara kinkigare för fisken generellt och vi tog en lugnare dag med flundrafiske på nya platser. Ingen flundra ville visa sig men så kan det vara vissa dagar. Vi kom i alla fall några timmar närmare nästa landade hälleflundra och kunde öva på tekniken som skiljer sig från torskfisket. Fikakorgen tömde vi som vanligt vid flundrafiske. På kvällen bjöds det på fiskgrattäng al’a Christer. Av säkerhetsskäl kan jag inte avslöja receptet men i sin enkelhet var den fantastiskt god!

Nu är två båtar ute på långtur med våran guide Tony som axlar över guidandet kommande två veckor. Ska bli spännande att se vad de kan rapportera ikväll!

Christian Karlsson och Tony Liljeqvist, Vesterålen