Euforiskt bra torskfiske på Vesterålen, ny långtur levererar!

Under mina år som guide i Nordnorge har jag inte upplevt ett sånt race med stor torsk som jag fick uppleva här på Vesterålen. Vi blev helt matta i kroppen efter drillningarna och undrade om vi skulle orka med nästa fisk, men vi ville heller inget annat än att fortsätta och sa lite på skoj att vi skulle fiska tills alla hade varsin torsk på 20kg.

Det var två båtar kvar på campen och vi funderade på vad vi skulle satsa på under den sista turen för veckan. Gubbarna i båt 1 som fiskat riktigt bra hade under veckan frågat om en plats långt ut, något som jag också varit sugen på att prova. Vädret såg ut att fungera och jag presenterade förslaget på en långtur för det andra gänget som i princip hade bestämt sig för flundrafiske. Men Örjan som var med hade ett annat mål som han ville uppnå och det var en torsk över 10kg. Något som inte hade smackat på hans spö under resan men som han skulle passera med råge!

Långturen hade inte gjorts tidigare och de blev en chansning. Under veckan hade jag guidat gänget tidigare och då hade vi bockat av hälleflundran från listan, fyllt på med torsk i lådorna och haft bra sejfiske. Dagen hade sprungit iväg och det fick bli ett kvällspass då vattnet steg. Vi åkte ut under eftermiddagen och fick en svag motsjö ut som sakterligen försvann när vi närmade oss öppet hav. Halvvägs ut fick jag en riktigt bra känsla över att vi var påväg och vi var offshore mot ett mål som kan innebära precis vad som helst. Molnen var låga och vågorna var utmattade, inga starka vindar i sikte.

Vi stannade till på en grundtopp på det enorma området, vi såg nog hela Lofoten och Vesterålen härifrån. På första släppet så smällde det på ordentligt för Örjan, det var ordentligt tungt och det var ingen tvekan om att han hade fångat något en bra bit över 10kg. Den vägdes till några hekto över 20 kilo!!! Alla var helt lyriska i båten och någon frågade om vi skulle sätta på musik, det blev 90-talsmusik och fisket fortsatte leverera några torskar till.

Vi ville testa flera platser och anslöt oss till Båt 1 som provade nästa grundtopp där de fångade stadig med torskar över 10kg. Det började djupt och vi fiskade oss upp på toppen, det var lite glesare med kontakter just då. Plötsligt ropar Örjan att det kokar i dyningarna längre bort. Ett enormt stim med småsej härjade en bit ifrån. Vi drog upp våra beten och satte full fart för att reka stimmet. Ute på 90 meters djup började det rulla in jagande torsk på ekolodet och vi stannade till för en drift.

Där började det vansinniga fisket och vi hade fläskhugg efter fläskhugg samtidigt som E-type såg till att vi höll takten på betena. Vi fick en fisk på 17kg ganska omgående. Örjan dominerade till en början och passade på att dra upp sin andra fisk över den magiska gränsen på 23kg. Helt galet då målet var att ta en på över 10kg! Sedan var det Jens tur att lyfta en större torsk från djupet. Helt chockade vägde vi även den fisken över 20kg. Vad var det som höll på att hända? Jag sänkte ner min Crazy Daisy 400gr i färgen Rainbow och vevade upp den 10 meter ifrån botten och SMACK! Tungt blev det och uppe i ytan uppenbarar sig en enorm torsk! Vi lyfter in den och konstaterar att den är fet!

Vågen måste hållas upp av två personer för att visa en stadig siffra och DEN PENDLAR MELLAN 25 till 26 KILO!!!! Vilken fisk! Den mättes även upp till fina 140cm. Jag sätter mig ner och kollar på fiskarna vi har tagit och det kändes surrealistiskt. Vi anropar båt 1 och berättar vad vi fångat, de svarar med ett de tagit en torsk på 23kg samt 17st över 10kg med några på 17-19kg. Det är nu vi skojar om att vi inte åker hem förrän alla i båten har tagit varsin över 20kg. Vi fortsätter att beta oss igenom fina fiskar mellan 10-15kg, hur många torskar vi var uppe i vet vi inte men det var ett stadigt antal.

Mr Vain går av på högtalarna och Daniel krokar på något som såg ut som de andra kolosserna på spöböjet. Han säger, det här är en 20:a! Det var ingen enkel match att pumpa upp den och när den kommer upp till ytan börjar alla att le, den fisken måste passerat gränsen den med. Mycket riktigt, den var på 23kg och alla i båten har tagit nya personbästa. På två båtar hade vi lyckats fånga 6st över 20kg med en toppfisk på 25kg.

Daniels fisk fick sätta punk för den här resan, med en euforisk känsla satte vi kurs hemåt. Jens hade smugglat med en seger-cigarr i båten. Hur den cigarren gick att röka så länge efter alla stänk från vågor som kom sporadiskt vet jag inte men alla skrattade med ett barnsligt leende under hela resan hem.

Den här plasten kommer vi garanterat att återkomma till!

Christian Karlsson, Vesterålen

En galet fin torsk på 25kg fångad av guiden

Daniels fisk på 23kg som fick avsluta detta vansinniga torskfiske

Jens PB på 20kg+

Örjan som dominerade med två torskar på 20 respektive 23kg

Båt 1 som drog torsk på löpande band!