Guiderna Johan och Martin gör två kanon guidningar på Å i Lofoten!

Denna veckan har campen var fylld med glada norrmän från området kring Fredrikstad. De har länge varit trogna Sørøyaresenärer men nu ville de testa på något nytt, och de ville framförallt uppleva storsejen! Tajmingen kunde inte ha varit bättre, just denna veckan kom makrillen till Lofoten och storsejen har verkligen börjat jaga aktivt! Storsejar efter storsejar, fisket var så bra så många båtar valde att avbryta sitt fiske då de inte ville ta mer fisk. De beskrev fisket som HELT RÅTT! Toppfisken var uppemot 17kg! och flera runt 15kg fångades under veckan! Även flundrafisket har varit bra men det var först under de sista två dagarna som det verkligen lossnade.
Våra gäster Anders och hans son Marcus hade bokat endast 2 dagars guidat fiske med oss, som tur va så var vädret på topp, och fisket därefter! De hade aldrig tidigare havsfiskat i Norge och jag börjar med att styra båten mot vår säkraste storsejplats för att inviga de nya gästerna.
Jag slänger på min favorit vobbler och vi börjar trolla runt grundtopparna. Det tar inte många sekunder innan Anders står med ett tungt spöböj. Han sliter och kämpar för att få upp vad vi trodde skulle va en storsej men upp kommer en riktigt stor torsk. Hans första fisk blev således en torsk på 18kg tagen på vobbler! Snacka om en grym start! Inte långt efter står både far och son och drillar storsej och antalet över 10 kg lämnar vi osagt men toppfisken var nog närmare 15kg! När vi sedan hade checkat av både stortorsk och storsej på någon timmesfiske så var nästa mål hälleflundra. Jag går igenom tekniken noggrant och de lyssnar och tar efter, inte långt efter smäller det till i Marcus spö, dock är det bara tungt.. Inte en rörelse, inte ett liv… Börjar fundera på havskatt, marulk, en sten.. Men nejdå! Det var en hälleflundra, en ovanligt trött sådan men likväl Marcus livs första flundra!! Redan här var deras förväntningar uppfyllda med råge!

Jag lägger en ny drift och sedan händer det GALNASTE! Marcus börjar med att kroka ännu en flundra, men denna bjöd på rejäla rusningar. Så fort jag ser att det är flundra så ber jag Anders veva upp så vi inte riskerar att trassla. Sekunden efter så smäller det på hos Anders, och nu står far och son och drillar samtidigt.. Själv hade jag ute ett flötmete en bit bakom båten så jag skyndar mig bort för att veva in och undvika att trassla med dubbelhugget. Och tror ni inte det händer igen då, SMACK!!!!! Och där stod jag också med flundra på kroken.. Alla i båten drillade nu hälleflundra!!! Vi jublar och skrattar i båten, det här är bara helt sjukt! Jag lyckas pumpa upp min flundra snabbt så jag kunde assistera Anders och Marcus. Jag slängde upp min flundra i båten som visa sig vara en perfekt matfisk runt 90cm, jag gör mig redo med dubbla kveitekrokar och strax efter kommer Anders livs första flundra upp, även denna en fin matfisk på 114cm som jag snabbt slänger upp i båten. Nu var det bara Marcus kvar.. Tillslut ser vi den och den är ännu större! Jag säkrar den utanför båten och den mäts till hela 132cm! Vi märker den och tar några snabba bilder innan den stora fick simma vidare igen! Vi är helt slut efter händelsen, kan det bli bättre? Men när adrenalinet har börjat lägga sig så bestämmer vi för att göra en ny drift.. I vanlig ordning är det Marcus som lyckas även denna gången, och så fort han krokar sin så är det en ny flundra som tuggar på Anders sej, tyvärr kom mothugget lite för fort så han missade den och strax efter så högg det även på min sej men även jag var för het.. Vi kunde haft en trippeldrill igen.. Helt sjukt! Efter vi har landat Marcus tredje flundra för dagen så bestämmer vi oss för att dra några storsejar till innan vi begav oss intill land för att se fotbollsmatchen Sverige – Ireland.

Nu dag 2 för Anders och Marcus. Både jag och Martin försökte förklara att de dom fick uppleva under deras första havsfiske dag i Nordnorge är något väldigt sällsynt, allt klaffade!! Så vi försökte dra ner förväntningarna.. Någon timme senare får jag ett sms från Martin ” Dubbelhugg, 100cm och 135cm! Väl i land fick jag höra att de lyckades landa hela 6 stycken hälleflundror!!!
Snacka om att pricka in både väder och fiske!!

Även min Strömstadpolare Erik ”Räga” Johansson från båt 7 lyckades landa ett nytt PB på flundra under sista dagen.. En fin fisk på hela 119cm!

Summa summarum från veckan i Å.. Specialguidningen blev en svårslagen succé, de trogna Sørøyaresenärerna från Fredrikstad var helt lyriska och planerar redan nu att boka en ny tur till Å 2017!

Vill passa på att tacka för en riktigt trevlig vecka! Nu laddar vi för nästa!

Johan Mikkelsen

Far och son med var sin flundra, den ena på 114cm den andra på 132cm! 

114cm tagen med ett Halibut Anti Twist Rig riggad med Sej och den på 135cm tagen på en Crazy Daizy 400 gr med Curly Tail från Westin-Fishing. ” /></p>
<p><img decoding=

Catch & Release!

Storsej till Marcus!

Anders första fisk, Torsk på 18 kg tagen på favorit vobblern!

Erik