Under sista dagen blev veckan fulländad här på Å

Fisket har verkligen varit kanon här i Å, speciellt med tanke på hur få gäster vi har haft på campen. Under sista dagen styrde vi kosan mot sejfisket och ganska direkt börjar vi landa fina sejar runt 10 kg! Britterna i båt 5, testade på lite spättafiske i en av vikarna utanför hamnen och lyckades landa ett gäng sandskäddor och rödspättor upp till 1,5kg!
Sejfisket blev bara bättre och bättre för oss så vi ropar på britterna att de bör komma ifall de vill avsluta med lite sejrace! Inte långt efter ligger de bredvid oss och drar storsej! Fiskar upp emot 15 kg fångades, kanske till och med 16 kg!!
Mina fransmän som verkligen har visat sig seriösa med catch & release gick all in för att minimera skada på fisk och hanterade fisken med högsta varsamhet! När vi fiskade sej så tog vi bort stingerkroken samt tryckte in hullingen för att snabbt kunna kroka av fisken i ytan. De största sejarna tog vi inte ens om bord. Om vi fotade någon så var allt förberett med kamera, ett stadigt gällocksgrepp tillsammans med att stödja under buken var det ända sättet för att verkligen göra detta på ett bra sätt! Under veckan hade vi ingen fisk som felkrokades illa eller som inte klarade en återutsättning! De tog dock en fisk per dag till middagen. Detta är sanna sportfiskare som respekterar fiskarna! Ska du själv komma upp och fiska och släppa tillbaka fisk så se till att göra det på rätt sätt!!

När vi hade blivit mätta på sejfisket så sa Gerrec till mig att det ända som saknas nu är en hälleflundra till mig så är veckan fullbordad.. Vi hade bara en timmes fiske kvar, men självklart skulle vi göra ett försök. Jag sätter fullspätta bort till en grundtopp och drar lite betesfisk.. Sedan vidare till en bra flundraplats.. vattnet höll precis på att vända så det blev ett par korta- men väl genomtänkte drifter och under tredje driften så sitter Gerrec fram i fören med spöt lutat mot relingen följt av ett spöböj rakt ner i havet! Han ropar på mig att han fastnat i botten och jag tar några snabba steg bort för att hjälpa honom men då ser jag att det här var fisk! Sedan börjar fighten.. Gerrec som egentligen inte har fiskat så mycket fick verkligen kämpa, efter mycket slit så lyckas vi tillslut landa fisken! 105 cm, märkt och återutsatt igen! Snacka om att avsluta med flaggen i topp!!!

Även Britterna drog en liten flundra under sista driften!

Varmt välkomna till Å i Lofoten!

Johan Mikkelsen

Storsej