Skreifiske i Havöysund 2017!

De senaste åren har vår guide i Havöysund (Uffe) kombinerat sitt guidande hos Nordic Sea Angling med att jobba som yrkesfiskare under vintern. De har i huvudsak fiskat efter Skrei, alltså den torsk som vandrar in från Barents hav till nordnorges kuster för att leka under senvintern.
Rapporterna från Uffe talade om otroliga mängder med skrei och dessutom i väldigt bra storlek! Som ”bonus” under skreifisket så fångade dem också väldigt många hälleflundror i sina garn. För vart år som gick, så verkade det också som att både mängderna och storleken på fisken blev bättre för vart år och jag uppmanade honom i år att sjösätta en av våra båtar och att åka ut och fånga dem på det ”riktiga” sättet med spö och rulle.
Tyvärr så blev det bara ett fåtal tillfällen som Uffe fick möjligheten att testa skreifiske på sportfiskemannamässigt sätt, men med ett mycket bra resultat!
Första turen blev den 11 Mars då Uffe åkte ut ensam i båten. Fisket var otroligt bra och han fick pausa med jämna mellanrum för att orka med det. Förutom all fisk mellan 10-20 kg, så landade han 8 torskar över 20 kg med topp på hela 30,5 kg.
Nästa tur gick 2 veckor senare, dvs. 25 Mars då han återigen åkte ut själv. Något ”trögare” fiske än första turen så Uffe tröttnade efter att ha fångat 3 torskar över kg med topp på 22,7 kg och började fiska hälleflundra istället. Han fångade hela 6 flundror på kort tid, varav 5 mindre och en på 132 cm, inte så illa fiskat från 1 man på en dag…
Nästa tur som avgick den 2 April fick han med sig en god vän i Havöysund och fisket efter Skrei var fortsatt bra med topp på 29,5 kg till Uffe.
Jag själv fick fiskefeber och fick putta kontorssysslorna åt sidan för att åtminstonde få 1 dags Skreifiske. Snabbt bokat flygbiljetter och ut kom vi den 6 April. Tyvärr är detta i slutet på skreisäsongen i Havöysund, även om man kan få stor fisk vid den tiden också så lyckades vi bara med att fånga mängder med mellanfisk på 7-14 kg….
Nåväl, jag fick goda vibbar bara av fiskmängden och med tanke på Uffes resultat tidigare och efter att ha pratat med lokala yrkesfiskare så är det inget att tveka om!!
Därför kommer vi nu att starta upp säsongen redan 1 Mars 2017 i Havöysund. Enligt de lokala yrkesfiskarna så är skreifisket bäst storleksmässigt från slutet på Februari till månadsskiftet Mars/April. Även i April är det möjligt att fånga stor torsk, men då är det längre mellan de stora exemplaren. I gengäld är det ännu vanligare med hälleflundror som ”bifångst” i April. Den stora fördelen med Havöysund är också att det är förhållandevis väderskyddat, merparten av Skreifisket sker väster, norr eller öster om Hjelmsöya, vilket ger många möjligheter beroende på vindriktningen. Faciliteterna på campen är också utmärkta med utomhusjacuzzi och bastu för att kunna värma upp sin frusna kropp efter en dag på sjön. Koppla av med ett parti biljard och en öl på puben/restaurangen som är öppen alla dagar i veckan. En uppfräschning av hytterna har påbörjats, man bygger just nu också ett rensrum så man slipper stå utomhus för att rensa fisk vid dåligt väder. Var morgon samlas alla sportfiskare i restaurangen där man utbyter erfarenheter med varandra och äter frukost som ingår i priset. Eller varför inte deltaga på ”Kungskrabbabuffé” eller liknande på lördagskvällarna m.m.
Trivselfaktorn är hög här och med ett fiske i världsklass, så skall du nog inte vänta med att boka oavsett om du vill uppleva Skreifisket eller Sommarfisket i Havöysund 2017!
Varmt välkomna till Havöysund 2017!

Jimmy

29,5 kg

30,5 kg

Nytt rensrum