Häng med på fiske efter gigantiska monsterfiskar med ursprung från urtiden!

Vi trodde vi visste allt om störfisket i Kanada. Men vi hade fel.
Det är mer än tio år sedan vi anordnade de första resorna för äventyrslystna skandinaver till ”världens bästa big game fiske i sötvatten”: Störfisket i Fraser River Kanada. Sedan dess har hundratals av våra kunder fångat tusentals störar. Fisk i alla storlekar, från babystörar på halvmetern till otroliga giganter på två – ibland även tre – meters längd. Urstarka kämpar som kan väga flera hundra kilo och ofta hoppar fritt från vattnet under fighten innan de landar med ett jätteplask, som får hela floden att gunga.

Störfisket i British Columbia är och förblir ett modernt fiskeäventyr. Här har en totalfredning av en fiskart, som har varit på jorden sedan dinosaurernas tid, hittills bevarat ett fiske som idag är minst lika bra som på ”den goda tiden”. Det finns inte många platser i världen där man kan påstå det. Sedan vårt allra första störäventyr har vi fiskat med den bästa guidefirman, startad av den legendariska Fred Helmer, som idag drivs av hans mångåriga partner och guidekollega Tony Nootebos. Bägge två guidar fortfarande på Fraser River och tillsammans med deras övriga guider besitter de en kunskap om störfisket som inga andra guidefirmor är i närheten av.

Låt oss påminna dig om varför…

FORSKNINGEN VAR VÄGEN TILL GIGANTERNA!

Fred Helmer var föregångare inom det kanadensiska störfisket och en välkänd person i Fraser Valley. Han var det första sportfiskaren som seriöst började fiska efter de stora störarna. Han intresserade sig för deras levnadssätt och trodde på – och kämpade för – att catch & release var en förutsättning, om det unika beståndet av stora störar i Fraser River skulle bevaras för eftervärlden. Fred var en av initiativtagarna till Fraser River Sturgeon Conservation Society. Hans mångåriga partner Tony Nootebos, den nuvarande ägaren av guidefirman BC Sportfishing Group, sitter fortfarande i föreningens styrelse. Sedan 1999 har Fred, Tony och deras guider märkt mer än 42 000 störar! Vid återfångster har de bl a registrerat tillväxt och fångstplats, och som tack för arbetet har de haft tillgång till all insamlad data.

Är detta en kunskap som man kan dra fördel av som fiskeguide? Tja, vad tror du?

ÖVERRASKNINGARNAS TID ÄR INTE FÖRBI!

Som fast samarbetspartner till BC Sportfishing Group i mer än 10 år har vi inbillat oss att vi visste i stort sett allt om de stora störarna och deras levnadssätt. Fred, Tony och deras duktiga guider visste ju allt – och den kunskapen har de genom åren vidarebefordrat till oss, våra reseledare och våra gäster.

Vi har därför tvärsäkert trott att handlade det om actionfiske och ”value for money” så är det höstfiske som gäller. Oktober och november har alltid varit de månader då vi år efter år har skickat iväg störfiskare till Kanada, och de har alltid kommit hem med stora leenden och ömma armar.

Klimatet i Fraser Valley är präglat av närheten till Stilla havet och därför är det upplagt att fortsätta störfisket under den ganska milda vintern. Men det har saknats en pusselbit, de stora störarna försvinner under december och ingen har vetat vart de tar vägen. Tills förra året, då Tony och hans guidefirma blev involverade i ett forskningsprojekt. Ett projekt som hittade en av de få saknade pusselbitarna och bjöd på en riktigt stor överraskning…

BREAKING NEWS: STÖRARNAS VINTERHEMLIGHET ÄR AVSLÖJAD!

De stora störarnas vinterståndplatser har varit de uråldriga fiskarnas bäst bevarade hemlighet. De kända fiskeplatserna huserar fortfarande många mindre störar under januari, februari och mars – men de stora fiskarna har varit som bortblåsta. I varje fall bortspolade ut i havet eller nere på bottnen av flodsystemets djupa sjöar – eller var de annars kan gömma sig, innan de börjar dyka upp igen i början på hösten.

En avancerad scanner som kan återge exakta detaljer om ett objekt på botten av en flod eller sjö stod till guidefirmans förfogande under forskningsprojektet. Ett slags superekolod som bl a används när man letar efter lik och kan mäta ett objekt under vatten med några centimeters noggrannhet. Och det var detta instrument som ledde till genombrottet till ett helt nytt, outforskat störfiske. Man hittade de stora fiskarna på några platser där man aldrig hade föreställt sig att de skulle vara. Och i en koncentration som man aldrig tidigare upplevt.

Ett syfte med projektet var att märka och återutsätta tio riktigt stora störar – över två meters längd – och då det första provfisket visade sig vara rätt besvärligt fick BC Sportfishing Group betalt för 10 dagars provfiske för att förhoppningsvis kunna nå målet med tio landade fiskar. Nästa stora genombrott i vinterfisket kom när man upptäckte (vid ett tillfälle som Tony gärna vill hålla för sig själv) att störarna livnärde sig på något helt annat än den laxrom och döende Stilla havs-lax som de lever av under höstmånaderna. När man nu började fiska på de nya platserna fick guiderna uppleva ett fiske som var bättre än något annat höstfiske. Vilket inte säger så lite:

På första dagen av märkningsprojektets tio fiskdagar landade guiden Yves Bisson sju störar över två meter – ett fullständigt makalöst resultat. På andra dagen överskred man målet med tio landade storstörar över två meter med råge.

Och så kommer vi till den riktigt intressanta delen –
ETT SUPERERBJUDANDE TILL DIG!

När vi för några veckor sedan träffade Tony Nootebos hade han svårt att sitta still på stolen när han berättade om deras nyfunna superfiske. Men han visste också att det säkert bara är frågan om ett par säsonger innan andra guidefirmor kommer att upptäcka vinterfisket, om alla hans guider börjar utöva det i stor skala.

Han hade dock en idé: Varför inte erbjuda vinterfisket till GetAways kunder? De kommer ju från andra sidan jordklotet, och då bevaras nog fisket lite längre innan ryktena når Fraser Valley.

Hey, det tyckte vi var en lysande idé. Med hänsyn till de enorma koncentrationerna av stora fiskar har vi beslutat att fyra fiskare per båt och fem fiskedagar är en bra utgångspunkt – men självklart kan man köpa extra fiskedagar och eventuellt vara färre gubbar i båten, om man har fysiken till det…

Som en extra bonus blir vi ”tvungna” att inkvartera oss på Harrison Hot Springs Resort & Spa – en lyxresort vid strandkanten av Harrison Lake. Resorten ligger längre upp i flodsystemet, och det är häruppe som man har upptäckt störarnas övervintringsplatser. Lyckligtvis lyckades Tony förhandla fram ett riktigt bra pris på en inkvartering som är några klasser bättre än vad vi fiskare normalt är vana vid.

Här kommer det bästa value-for-money erbjudande som vi har haft under många, många år:

Häng med på det första vinterstörfisket, som någonsin finns att tillgå – till ett superintropris av ca 23.900 kr*. Inklusive flyg, hotell, transport till och från flygplatsen, frukost och lunch på floden.

Ja, du läste rätt: ca 23.900 kr inklusive allt annat än middag på kvällen, fiskelicens (ca CAD $85/person) och dricks (ca. CAD $100/person).

*Priset för resan är 16.900 kr per person baserat på dagens CAD-kurs och flyg till Vancouver kostar ca 7.000 kr.

Dag 1: Morgonflyg från Skandinavien till Vancouver, transfer till Harrison Hot Springs.
Dag 2-6: Fem fiskedagar med ömma armar och stora leenden.
Dag 7: Transfer till flygplatsen och kvällsflyg hem.
Dag 8: Ankomst till Skandinavien. .

Pris per deltagare 16.900 SEK exkl. flyg till Vancouver (från ca. 7.000 SEK).
Fyra fiskare per båt, fem hela fiskedagar.
Det finns möjlighet att förlänga antalet fiskedagar eller vara färre fiskare per båt.

OBS: Begränsat antal platser. Först till kvarn…

Tidpunkt: Vi har planerat in gruppresor i februari och mars 2016. Månader som i stort sett erbjuder samma medeltemperaturer som i november, då vi normalt anordnar våra störresor – men denna tidpunkt har endast halva nederbördsmängden jämfört med november.

Erik Axner – Nordic Sea Angling

Nyhetsbrev från Getaway Sea Angling