Storflundra, torskrace och marulk utanför Nappstraumen!

Till att börja med. VILKET VÄDER vi har här på lofoten. Spegelblankt hav sedan i onsdags, strålande sol och nappvilliga fiskar. Det kan inte bli så mycket bättre säger gästerna här på bryggan, olika fiskrätter tillagas och skratten är många nu på fredagskvällen.

I torsdags åkte jag med familj Albrecht från Tyskland och målet för dagen var att kolla runt var det kunde fångas mycket fisk, samt chans på en hälleflundra. Dagen började segt men efter lite sökande hittade vi fisken och torsk samt sej rullade in på löpande band. Extra härligt när barnen ombord tjuter av glädje. Vi landar en mindre hälleflundra, har en stor som följer med upp till båten, nyfiken på vår krokade sej på tre kilo. Även ett rejält hugg på en likadan sej minuterna senare! Stor fisk på G! Hannes guidade Verner, Alexander, Adam och Christofer och de hittade på ett riktigt hak med fin torsk upp till dryga 17 kilo!

Idag fredag var jag ute med Lasse, Mikael och ”Carlqvist” (med risk för felstavning) och även denna dag började med ett stopp på fisktom plats. En kort förflyttning och här fanns det fisk, det var som att starta ett krig under ytan när strömvändningen kom och vi samtidigt släppte ner våra beten. Torsk på torsk på torsk. Jiggarna fastnade i mellanvattnet då torsken var precis överallt. Mycket fin snittstorlek kring tio kilo med topp på cirka tretton! Det högg så mycket att kaoset övergick i ett härligt lugn där vi tog en paus för att betrakta båtkamraterna när det drillades fisk. En oslagbar stämning ombord! Vi la sedan några drifter riktat på flundra utan resultat. Vårt torskfiske samt Hannes fiske dagen innan skedde en bit ner på västsidan så hit borde vi åka mera!

För dagen körde Hannes samma sällskap och de brassade på en bra bit ner på sydsidan. Några missade kontakter men till slut även en fin hälleflundra på 90 cm. Flundrakung för dagen blev dock den minsta i familjen Albrecht, trettonåriga Jonas som drog till med hela 185 cm!!! Helt otroligt! Grattis! Givetvis mättes fisken utanför båten och fick simma ner i djupet utanför Haraldskallen efter fotografering. Bilder kommer, lite trubbel med överföring.

Inte nog med det om ni trodde det. Kenneth Jansson trodde först han hade fastnat i botten men efter ett tag rörde det på sig och en marulk på 8,5 kilo kunde bordas! Dagen har för övrigt som de allra flesta andra dagar här på Lofoten bjudit på alltifrån havsörn till, vikval och våran allas favorit späckhuggaren! Storslagna dagar och morgondagen ser inte sämre ut.

Jonathan & Hannes