Sanslöst dubbelhugg – Storflundror utanför Nappstraumen!

I torsdags åkte jag ut med Jeroen, Gerrit Jan och Jan från Holland med sikte på torsk och sej, kanske även någon flundra då stora sådana brukar komma upp i området kring Haraldskallen. Fisket börjar med enorma mängder betesfisk samt en hel del torsk innan det suger till ordentligt och Gerrit Jan kan drilla upp en hälleflundra på 117 cm. Blev en hel del stök innan den blev trött nere i djupet! Fisken fick simma åter efter några foton. Dagen fortsätter med mycket torsk kring tio kilo. Hannes var här på besök och i hans båt blev det mycket torsk kring härliga femtion kilo med toppfisk på hela 18 kilo!

Väl i land berättar gästerna att de alla har fångat mycket fisk, oändliga nappatag på torskfronten. Michael Berens går på bryggan och ler lite smått med en öl i handen.

– Hur har det gått idag, bra?
– Ja, bra det kan man säga.

En konstpaus.

– Dubbelhugg. 170 och 150 centimeter!

Vilken fångst och vilken bedrift att lyckas drilla och landa bägge dessa giganter samtidigt! Fiskarna säkrades och mättes vid båtsidan innan de givetvis fick simma ner i djupet igen.

Fredagen bjöd på ett stilla hav och extrema huggperioder. Torsk efter torsk avlöste varandra till en början och Jaap i min båt drog den största på dryga tolv kilo innan det blev total stiltje både över och under ytan. Vi fiskade oss sedan hemåt och när vi närmade oss toppen på tidvattnet blev det en ny huggrusch och vi fiskade på extrema mängder bergstorsk upp till 10 kilo på 10-20 meter! Hannes guidade här även denna dag och kunde först landa Daniel Freelands första hälleflundra för att sedan landa ytterligare en. Bägge två var fina matfiskar. Grattis Daniel!

Igår lördag var jag ute med Daniel, Robin och Linus med hälleflundra i sikte. Kändes riktigt hett när vi sökte av området kring Skarvskär. Vi hade en kontakt innan det började rulla en hel del och vi bestämde oss för att dels försöka på flundra inne i Rossöystraumen samt spätta på lite okända marker i dess närhet. Ingen hälleflundra där men spättor upp till kilot samt fina sandskäddor var på bettet även om dom stod väldigt lokalt. Vi kör lite utanför Nappstraumen, klämmer av ett långt fiskepass då vi alla vill se hälleflundra i båten. Till slut suger det till i Robins jigg och en liten men ack så efterlängtad hälle kan fotas och beundras innan den får växa på sig.

I hamn får jag höra att Daniel Freeland hade haft en REJÄL hälleflundra som följde med hela vägen upp till ytan, väldigt nyfiken och sugen på lubben som skulle krokas av…

Utöver fiskar har vi lyckats se mäktiga späckhuggare, vikvalar, tumlare och havsörn!

Jonathan & Rikard