Jag vill aldrig åka hem från Å, Lofoten

I tisdags hämtade jag en redigt go vän och kollega vid färjan. Han där Moniseur Mikkelsen har nämligen släppt Söröya och skall resten av säsongen guida med mig från Å. Igår tog vi emot ett glatt och bra taggat gäng med en salig blandning av fiskerelaterade erfarenheter. En del kunde inte ens räkna till hur många gånger de varit i Norge medan andra skulle under veckan få testa på havsfiske för första gången.

Jag fick två svenskar och en tysk/nya Zeeländare i båten. Tysken/nya Zeeländare, vid namn Reinar, hade varit runt en hel del och förra veckan lyckats fånga ett PB på flundra på 19kg. De två svenskarna Josefsson och Mr. Starck var helgröna och hade ingen riktig aning om vad de skulle förvänta sig av veckan.

I morse vände strömmen klockan 12 så vi drog runt sydspetsen och upp på den så kallade Nordsidan (västsidan Lofoten). Vi började med ”dansk torsk” – en position några gäster fångade grymma mängder torsk på för ett par månader sedan. Vi smackade ner jiggarna och hej som hå så smäller det på ordentligt för Josefsson efter runt 20min. Han börjar pumpa men fisken simmar dit den vill. Fighten tar nog nästan 20min och då har vi till störta del kört efter fisken. Väl upp vid båten håller jag på att svimma när jag ser den. Jag lyckas dock sätta kroken och vi kunde mäta den till hela 173cm innan vi tog lite kort och återutsatte skönheten. När vi lossade tailrepet drog den stjärtfenan platt ner i ytan så det blev ett himla plask och sen var den bara borta – snacka om att hon mådde prima… under omständigheterna.

Efter ett kramkalas i båten fiskade vi vidare och även denna gång tog det runt 20min innan Starck stod med ”bottennapp”. Denna fisk var väldigt konstig och vägrade lämna botten utan stod bara där nere och surade. Det var nästan helt omöjligt för Starck att lyfta den men när han försökt i en 10min började den sakta men säkert ge med sig. Blev lite rädd även denna gång när fisken skulle säkras men ack så bra det gick – 157cm!!! Och så fint även denna madam gick tillbaka, plask så var hon borta.

Johan som guidade Nikki och Michael rapporterade också om ett par landade flundror där deras topp var en fin fisk på 136cm som tangerade Michael´s tidigare rekord. Och det var inte bara i våra båtar som det landades fina fiskar utan Martin Johansson från båt 2 fick sin första hälleflundra någonsin som mättes till hela 140cm! Även båt 3 hade en toppfisk på 141cm till Stefan Sahlberg och succén var ett faktum!

Vi är bara inne på dag 1 för de nya gästerna, och när det inte landades hälleflundror så nappade fina torskar och sejar. Dagens största sej var på 16 kg och flera torskar runt 15-17 kg landades.

För att runda av det hela så kan jag tillägga att samtliga stora hälleflundror fortfarande simmar vidare!

Hannes Ribbner & Johan Mikkelsen, Å

Michael Hagen tangerar sitt förra rekord med denna vackra fisk på 136cm!

Release av 136cm!