En tur till norrsidan, Å, Lofoten

Klockan 10 i morse gick 4 båtar genom Moskenesstraumen upp till norrsidan för lite blandat fiske. Det började lite segt men på andra driften hade guidebåten hela tre kontakter med flundra men missade tyvärr alla. Vi lägger ytterligare två drift på detta ställe och precis när vi andra gången skall veva upp lyckas vi med en flundradubblé. På vägen upp trasslar sig linorna och gör att en av grabbarna får lite slaklina och tappar sin fisk. Fisk nummer 2 kommer däremot upp till båten och uppskattas till 110cm. Den krokas försiktigt av och släpps sedan tillbaka. Efter detta lilla flundrakaos kör vi ytterligare en lite bit norrut.

På en 10m-topp hittade vi stora mängder betesfisk och när vi driftade ner på kanten började torskarna hugga. Det var inga monster men fina matfiskar mellan 6-12kg. I slutet på första driftet när vi kommer ut på en platå mellan två grundtoppar suger det tag ordentligt i ett av spöna. Jag skriker VEEEEEVA UPPPPP och sedan börjar linan pissa ut. Den store flundran börjar rusa rakt mot en av de grunda topparna och jag tvingas köra efter för att inte linan skall smälla av mot bergskanten. En av killarna som skall veva upp för att inte trassla ihop alltihop har en torsk på och denna studsar likt en popper efter båten medan fångstmannen förtvivlat försöker veva in den. Trots kaoset lyckas alla till slut få in sina linor till båten och vi kan nu börja fighta den riktiga fisken på riktigt. Jag kör, grabben pumpar. Vi håller på i 10min innan vi kommer rakt ovanför den så fisken kan börja lyftas. Det är ca 40m djupt och när den bara är 22m ner säger det PLOPP och fisken LOSSNAR……….. ajajajajajajaj – denna var stor… 150+ är ett faktum hur stor den egentligen var får vi ju tyvärr aldrig veta.

Vi fiskar vidare och landar lite mer torsk och några flundror till. När jag kommer in snackar jag med de andra båtarna och de har fiskat ungefär som oss. Inte lika många plattfiskar men däremot hade de några riktigt schyssta torskar upp till 18kg och en del storsej upp till 13!

I morgon skall det blåsa lite mer så vi kommer hålla oss i Moskenesstraumen – då skall vi ta en stor… och få upp den denna gången!

Hannes Ribbner, Å