Summering från en fantastisk vecka på Sørøya!

Som ni säkert har förstått så har äntligen Sørøya fått sommar, sol, värme och svaga vindar.
Det har resulterat till att guidebåten har varit iväg på 4 långturer samt Norges havsfiskeelit har fått klockrena förhållanden för att bedriva deras jakt på unika arter!

Här kommer fångstrapporterna från de tre båtlagen men först vill jag göra det klart för er läsare att detta är Norges duktigaste sportfiskare som har haft perfekta förhållanden under en veckas tid så därav det fantastiska resultatet, det är nämligen inte bara att komma till Sørøya och lyckas med nått som de har gjort. Utan det är deras kunskap och antal lagda fisketimmar på rätt ställen som har gjort att de har lyckats så bra som de har gjort! Respekt till dessa sportfiskare! Här kommer summeringen:

Båt 9 med Endre Hopland som skeppare lyckades fånga största kveiten på 147cm tagen på en Crazy Daizy 400g i färg ”Robo Cod” till skepparen själv. Torsk på 17,2kg till Åsmund R. Isaksen samt Uer på hela 6,2kg! Ojan M. Andersen landade en fin långa på 9,4kg.
De lyckades också ta några nya NSA-årsbästa, Rödspätta på 3,0kg till Endre Hopland samt en havskatt på 8,8kg till Audun F. Skjølberg och den unika fångsten som Audun lyckades bända upp från djupet: en marulk på hela 27 kg även denna tagen på Crazy Daizy 400g i färg ”Robo Cod” och blir så leddes nytt NSA-årsbästa det också!

Båt 8 med Vilhelm Skilhagen som skeppare hade största kveite på 125cm tagen med flötmete. Lubb på 9,5kg till Kristian, rödspätta på 2,02kg till Vilhelm. Torsk på 22 kg i topp till Kjell C. Rambech. Även detta gänget hade en del nya NSA-årsbästan: Uer på 6,6kg till Torbjørn R. Hopland, Långa på 11kg samt en sjurygg på 1,05kg tagen av Kjell C. Rambech.

Båt 3 med Roger Nilsen som skeppare hade största Uer på 6,1 kg, långa på 7,5kg, rödspätta på 1,6kg, havskatt på 6,7kg och sej på 13kg! Men sedan hade dem en helt NY NSA-art som vi aldrig tidigare har fått eller i alla fall aldrig tidigare har insett att det är en egen art från kungsfiskfamiljen. Det är nu bekräftat att Espen Abrahamsen har lyckatsa fånga en Djuphavskungsfiske eller en så kallad Snabeluer på norska. Den vägde 750 gr och ser ut som en vanlig Uer fast den är mindre i storlek, lite ljusare i färgen, har större ögon samt en liten pigg under käken som är riktad framåt.
De berättar också om att de fick uppleva ett fantastiskt Uerfiske där de lyckades landa 7 st Uer över 5kg på endast två timmars fiske!
Det samma var det för Båt 8 när de fiskade rödspätta och lyckades landa 30 st på 2 timmar.

Vi i guidebåten hade också en fantastisk vecka där vi riktade fisket mest efter hälleflundra där alla i båten lyckades landa minst en under veckan! De fem största i båten var 125cm, 133cm, 138cm, 154cm samt 157cm! Vi hade också två torskar över 20kg med topp på 22,4kg till Christian.

De övriga båtlagen berättade också att de hade haft en härlig vecka med kanonfiske efter torsk samt avslutade med en fin 20kg + flundra!

Sedan gick vi ju ut med två nya världsrekord i början av veckan.. Det är nämligen så att min goda kollega Erik Axner fångade en fantastiskt hälleflundra på 196cm på flötmete under försommaren och är således ett ”Världsrekord” på metoden mete. Så nu har Vilhelm Skilhagen som också är den person som introducerade metoden fått både världsrekord på både lubb och havskatt tagen på flöte och om jag känner Vilhelm rätt så kommer det inte sluta där!

Denna trend med flötmete är något som bara kommer explodera så om jag känner rätt så har vi ett gäng nya ”världsrekord” på gång för den som vill gå in för det!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling

Vilhelm Skilhagen flötmetets fader! En metod som alla bör testa!