Team Rasken på Sørøya

Hasse Börjesson tillsammans med sina två vapendragare Roger och Jorge anlände till den lilla pittoreska byn Sørvær klockan 19.00 i onsdags tillsammans med de övriga gästerna. Efter en lång resa är de äntligen framme i Storfiskens Rike. Ett informationsmöte senare och en väderleksrapport som inte gav några större glädjerop gjorde att en del båtar drog ut direkt efter mötet och de andra tillsammans med guidebåten ställde alarmet tidigt för att få några effektiva fisketimmar innan den första starka vinden från väst skulle omöjliggöra fisket de nästkommande dagarna.

Kl 05.00 ses vi på bryggan och förbereder för dagens torskfiske. Vi glider ut ur hamnen och pratar om sjösjuka och stortorskar. Jag förklarar att det kommer vara stora dyningar från den gamla sjön och det gäller att fästa blicken mot horisonten eller land för att inte drabbas. Hasse skrattar och säger att det där kan ju inte stämma, jag är blind och har aldrig blivit sjösjuk! Vi skrattar och säger att du måste vara undantaget Hasse!

Vi styr kosan mot första djupkanten vid Breigrunn tillsammans med Båt 3. Vi letar runt i ett par minuter men kan ganska snabbt konstatera att det inte var någon större aktivitet där idag, så jag ropar på Holgersson i båt 3 att vi kör ut mot kanten och letar vidare där.

Väl ute träffar vi på Göran Billstedt och gänget i båt 9 som berättar om ett fint torskfiske med många fiskar mellan 10-15 kg!

Redan på första släppet står alla i båten och jublar! Jorge förstår inte att det är sant och kämpar för varje meter, Hasse står vid sidan och skrattar åt sina två kamrater som tar i för kung och fosterland för att få upp sina första torskar. Det var ju nämligen Hasse som hade lurat med dem upp till Storfiskens rike och redan på första släppet fick de bekänna färg!

Upp kommer tre torskar runt 14 kg och alla i båten njuter av den fantastiska starten. Snabbast ner igen var Hasse och inte långt där efter står han med tunggung igen. De nästkommande två timmarna fortsatte fisket i detta tempo och när både vinden och sjösjukan kom smygandes kunde de tre vännerna summera ihop 10 över 10 kg med en toppfisk till Roger på hela 21,5kg och slår således Hasses tidigare rekord med 2 hg! medelvikten låg runt 12-14kg!

Vi bestämmer oss för att runda av fisket med stora leenden på läpparna trotsa bleka ansikten. Och ni kan nästan vid det här laget gissa vem som drabbades hårdast… Den som stoltserar mest om att aldrig bli sjösjuk är oftast den som drabbas hårdast! Något han bittert lär få höra långt framöver.. Trots detta var de tre vännerna lyriska över den fantastiska starten och väl i hamn möts vi av Steinar som är en lokal hjälte på bryggan som gärna visar konsten att filéa! Kan det bli en bättre start?

Tillbaks på gästhuset möts vi av Hasses ledarhund Rasken som bara utstrålar lycka av att se husse igen. Hasse tar med Rasken ner till bryggan där han fick se på all fisk som husse och hans två vänner hade fångat. Något som Rasken tyckte var riktigt intressant och det var tydligt att Rasken var stolt över Husse och hans två vänners lyckade fisketur. Men nästa gång vill nog Rasken bli med i båten.

Detta var dag 1 för de nya gästerna men tyvärr så väntas de nästkommande dagarna av hård västlig vind som omöjliggör fisket här på Sørøya. Så nu blir det att vila ryggar och armar inför nästa fiskepass!

Johan Mikkelsen, Sebastian