Min stora dag på Sørøya

Nu har sommarsäsongen börjat på Sørøya trots att det finns en del skreitorsk kvar i närområdet, solen skiner och vindarna smeker våra kalla kinder.

I guidebåten har vi stammisarna Anders Johansson och Johan Jansson från Kungälv samt deras nya vapendragare Agne som aldrig tidigare fiskat i Norge innan. Jag glider ut i hamnen med dessa förväntansfulla göteborgare, med mig i besättningen har jag också vår nya praktikant Rikard Bergling som nu ska få känna på riktigt torskfiske för första gången.

Sebastian Hoogers får äran att guida Pelle 17 år som har fått denna resa sponsrad av Nordic Sea Angling och Sørvær Gjestehus genom ”Min Stora Dag”, en stiftelse för att förverkliga sjuka barns största önskan och i detta fallet var det en resa upp till Sørøya i jakten på de stora fiskarna. Man kan lugnt säga att Pelle var i eld och lågor inför förberedelserna inför första fiskedagen, för vi befinner ju oss trots allt på ett av världens bästa fiskeplatser.

Vi styr kosan ut mot Reis som ligger drygt 6 sjömil ifrån campen. Väl på plats och med lite snabba instruktioner för de nya aspiranterna i båten så började jiggarna falla ner mot botten där fisken väntade. Agne hinner knappt lära sig hur man använder fiskerullen innan det smäller tag kraftigt i hans spö följt av ett rejält tunggung.. Direkt såg jag att det var stort på gång och Agne tar i med kung och fosterland för att få upp sin första torsk följt av en del svordomar och andra jubelrop. Tillslut glider den upp till ytan och jag slänger upp torsken på 15kg i knät på Agne, han jublade och skakade av adrenalinpåslaget som inte släppte för en sekund den nästkommande timmen. Vilken glädje!!!

Agne drar liknelsen med att få sitt första barn i famnen, en känsla som man bara förstår när man själv sitter där.

Därefter var det nästa aspirant på tur, närmare bestämt vår nya praktikant som fick kämpa hårt för att få upp sin stora torsk, när den tillslut bryter ytan så förstår vi att den här knäcker 20 kilos gränsen med råge och det var Rikards tredje torsk för dagen!! När vågen stannar på 22,5kg så jublar han av glädje och kan knappt förstå att det kan vara så här bra..

Strax efter ropar Sebastian att Pelle har fått en riktigt fin torsk så vi glider bort till dem och där möts vi av en kille med ett leende från öra till öra med en torsk på 15,5kg i famnen!!
Lyckan var total, vilken inledning!!

För att runda av det hela så smäller Anders Johansson till med en stabil pjäs på 21,25kg!!

Vi fick också se när Geir från det norska gänget fightades med en flundra i 30-40kilos klassen vid båtkanten, men tyvärr så misslyckades landningen så denna kveite fick friheten åter innan kameran hann upp.

Det var dag 1 för de nya gästerna och vad annat kan man säga än välkommen till Storfiskens rike och ett stort grattis till de nya gästerna som har fått en fantastisk inledning!

Johan Mikkelsen, Sebastian Hoogers, Rikard PJ Bergling