MÅNGA flundror på Söröya, summering 17-23/7-14

Vilken vecka som gått på ön i nordväst. Fantastiskt väder har gett oss möjligheten att gå på hela 3st långturer. Dessa gick till först storskalltaren, sedan kamöysundet och sist storskalltaren igen.

Vi börjar med storskalltaren, dag 1.
På ett blankt, dimmigt hav begav sig 4 båtar ut mot grundområdet som ligger 30Nm rakt västerut från Sörvär. Fisket började direkt med en hel del mattorsk och ett par snabba flundror. Fisket var bra under hela turen och tack och lov var där denna gång inte så mycket torsk att hämta. Med detta sagt hamnade ändå toppen på 25kg med flera fiskar över 20kg-strecket. Flundrafisket var helt magiskt. Totalt landades hela 16st i guidebåten. Toppfisken gick till båt 5 på 154cm.

Kamöysundet var lite långsammare. Det var relativt segt ett par timmar men när strömmen drog igång började det hugga. Båt 5 tappade ett par stycken och landade två med topp på 125cm. Guidebåten fick 3st och toppade 130 & 135cm. Holländarna i båt 9 fiskade bäst med fyra flundror landade varav ett monster på hela 170cm – inte illa!

I och med att storskalltaren var så magisk första dagen så bestämde vi oss för att gå dit igen. Denna gång var fisket lika sjukt. Efter en stunds fiskande smäller det till på mitt flöte och jag kan efter en kort och rolig fight landa min första FLÖTESFLUNDRA på ca 100cm. I guidebåten hade vi hela 14 flundror med topp på 165cm som togs av pöjken Mattias. Grym press, grym fight och fisken landades efter ca 15min. Samtidigt som landningen pågick ropar båt 5 på radion. De fightar en fisk som de uppskattar till närmre 100kg. De har lite panik då de kokat den på 70m djup och knappt kan lyfta den från botten. Efter många om och men får de äntligen lyft fisken till ytan. Väl där skall flundrakroken sättas. Dock blir det endast ett litet pill i mungipan på fisken då den stänger käften precis i krokningsförsöket. Den tar några lugna simtag och vips så är den nere på botten igen. Fighten med fisken pågår i nästan en timme men till slut kan den äntligen säkras. Den mäts till 191cm, fotas och simmar sedan med ett kraftigt stjärtslag ner i djupet igen – FJÄRDE FLUNDRAN ÖVER 190cm på Söröya, I ÅR!!!

Sista turen tänkte vi skulle bli kort men det blev ändå 8h i kveitesund. Denna gång utklassade verkligen flötesmetet de andra teknikerna och jag lyckades på strax över en timmes effektivt fiske landa de fyra hälleflundror som skulle visa sig vara avslutningen på veckan.

Summeringen då; totalt landades över 80st flundror med topparna 154cm, 165cm, 170cm och 191cm. Otaliga torskar över 20kg med topp på 25kg+. Sen kom det även upp uer på 5kg och rödspätta på 1,5+…

Jag måste ändå tro att detta var årets sjukaste vecka på ön… eller?

Hannes Ribbner, Sørøya

Fin bergstorsk till Magnus

Mikael med en fin flundra på Crazy Daisy, Days of Thunder

Mikaels första!

Guiden drar flundra på

Blev en till - torsken var ABSOLUT hetast första dagen på storskalltaren!

Mikael fortsätter dra fisk

Mattias första fisk!

Guiden med 135cm flundra från Kamöysundet

Per med nytt PB på 130cm

Dimmigt på Söröya!

Lubbakongen Patrik!

Patrik var överlycklig över att på sista långturen lyckas fånga sin första havskatt!

FLÖTESMETAD FLUNDRA!!!

Mattias med en grym fisk på 165cm

And back she went with a SPLASH

Ännu en fin fisk till Per!

Flöte fungerar BRA