Summering Fläckøya 10-14/7-2014

Första dagen fick vi chans att gå till Kamöysundet för lite flundrafiske. Senaste turen där hade vi ett oerhört bra fiske med 29 flundror fördelat på de fem båtar som begav sig dit. Denna gången var det lite segare men flundrorna höll en oerhört hög snittlängd. Totalt blev det strax över 15 flundror med topp på nästan 140cm.

Dagen efter var vindarna fortfarande lätta och vi i guidebåten bestämde oss för att ta oss en tur till Sillbåen. Vi hade ett riktigt bra drift där vi höll fisken i över två timmar. Väldiga mängder torsk i matstorlek landades och även två flundror. En under måttet och en på ca 115cm. På uppvev small det dessutom till på Oves kolja på 2,5kg. Spöt bugade sig ordentligt och sen släppte fisken. När koljan kom upp var den totalt sönertrasad. Smålänningarna i båt sju hade ett bra flundrafiske ute på en av topparna precis innan djupkanten utanför Sillbåen. He hade riktigt många påslag och lyckades landa två st. Därefter åkte de in till kveitesund, landade två till med topp på 150cm.

Hårda vindar från nordost har begränsat vårt fiske efter Kamöysundet och Sillbåen till väst- och sydsidan av ön. Fisket har då varit rätt krångligt p.g.a bleke på västsidan där man inte har drift utan vind, och alldeles för mycket vind på nordsidan för att på ett effektivt sätt kunna fiska kveitesund och kanterna runtomkring. Med detta sagt har det ändå kommit upp en del fin fisk. Hyfsat med mattorsk och många flundror.

Igår gick det att åka ut till runningen. Torsken var svår och sjön var hård. Båt 3 & 9 låg på kanten av en topp på södra runningen när vi kom dit. Plötsligt hör jag prat om något fläckigt på radion. Jag slänger mig på micken och frågar vad i hela världen som hänt. Dennis berättar då att Filip vevat upp något från djupet. Väl i ytan ser de att det är ett monster till fläckig havskatt som inte är krokad utan bara håller en Crazy Daisy dags of thunder i munnen. När Dennis skall sätta huggkroken bara studsar den på kattens hårda käkben, släpper jiggen och simmar lojt iväg en bit i ytan innan den dyker och försvinner ner i djupet igen… Men varför ge sig? Havsvatten lever ofta i par och finns det en borde det finnas en till. De släpper ner jiggarna igen och det tar inte mer än tio minuter innan Filip återigen känner tyngd utan massa torskrullningar. Han vevar upp. YTTERLIGARE EN FLÄCKIG, denna gången krokad. Dennis sätter huggkroken och de kan landa detta as på 15,4kg. Detta är alltså TREDJE fläckiga katten som i år landas på söröya. På’t igen. Guidebåten hittar likt de andra ingen torsk och bestämmer mig för att åka in och fiska flundra påmaskats stigande vattnet. Ove drar en efter bara några minuter och sedan är det Jespers tur. Fina flundror på strax under 80cm. Vi fiskare vidare och ca 20min senare hör vi på radion; ”båt 3 till båt 9 & guidebåten. Vi vill bara berätta att vi landat vår andra fläckiga för dagen”… VAD HÄNDER EGENTLIGEN?

Guidebåten fiskar vidare och Jesper tar en liten flundra till innan vi bestämmer oss för att köra o hamn. Klockan 9 ringer Dennis mig och säger att jag nu kan komma ner och fota lite ifall jag vill. De fläckiga vägs på digitalvågen in till hela 13,4 & 15,4kg, detta är helt sjukt.

Två fläckiga på samma dag, i en båt, har detta hänt innan? Söröya är rätt coolt…

Hannes Ribbner, Sørøya

Crazy Daisy, Days of Thuuuunder!

Två HYFSAT glada gubbar med ännu mer hyfsade katter

Niiice maaan!