Kamöysundet levererar grym snittlängd, Söröya

Gårdagens fiske tillbringades i Kamöysundet och målet var flundra. Det är årets andra pass här och eftersom både sillen och loddan har kommit in nu så ser förhållandena ruskigt bra ut.
Vi börjar med att drifta i sundet och det första vi ser är betesfisk i ytan, det vill säga jagande rovfisk! Däremot har strömmen inte riktigt kommit igång än och vi får inte till de drifterna vi vill ha. Vi provar åka över till andra sidan och det ser lite bättre ut. Efter ett tag smäller det på en flundra på Garrets spö men bara efter några sekunder kliver den av. Hoppet ökar med ens, nu vet vi i alla fall att de är här!
Timmarna går men inget händer, vi har några småstötar men inget annat. Inget hörs från de andra båtarna heller… Det enda som syns till är tumlarna som mumsar i sig av stimmen med småfisk.

Nu sprakar det till i VHF:en, ”Båt 5 drillar flundra”, äntligen! Dagens första landade fisk är 140 cm lång. Efter mätning och lite foto så får den friheten tillbaka.

Vi bestämmer oss för att åka ut till ön Bondöya som ligger en bit utanför sundet, sikten i vattnet är riktigt dålig och knappt 3 meter ner försvinner jiggen ur sikte. Några nyfikna sälar simmar runt oss och undrar vad vi håller på med, men inga hälleflundror syns till.
Ännu en gång hörs det ur VHF:en ”Båt 5 drillar stor flundra”. Efter några minuter får vi längden, 150 cm!

Vi fortsätter kämpa på i guidebåten och fiskar oss runt ön.
Fish on! 3 sekunder efter Lutz har ställt ner spöt i spöhållaren för att hämta en macka så bugar sig spöt mot vattenytan. Han är snabbt där igen och sätter mothugget. Fisken rusar utåt mot horisonten och gör några kraftiga huvudskakningar. ”This is a better fish” säger Lutz och ler. Efter en ganska hård fight så kan den säkras vid båtkanten på första försöket. 135 cm stannar måttet på, ännu en riktigt bra fisk! Och dagens första för guidebåten!

Efter ett tag åker vi vidare mot Galtefjord och tillbringar resten av tiden där. Hannes lyckas kroka en liten rackare till hälleflundra men annars är det lugnt där också. När regnet börjar komma bestämmer sig gästerna för att de vill bege sig hemåt.
Efter en lyckad, men väldigt seg dag på havet så är det riktigt skönt att komma iland.

Både de två största flundrorna tog förresten på Crazy Daisy i färgen cola!

Imorgon, måndag, blir det ännu en långtur till Storskaltaren då vädret ser väldigt bra ut. Hoppas på lika bra fiske som i torsdags!

Rebecka PJ Svensson

Lutz med 135cm flundra!

Back she goes

Ett fentag senare är hon tillbaka!