Summering Sørøya 28-29/4-2014

Solen har äntligen hittat till Söröya. I två dagar har det nu vart ljusare och gladare än tidigare, hur nu det är möjligt.

Med vädret på vår sida så tog vi oss ut på ett fantastiskt fiskepass under gårdagen. Solen som stekte i våra ansikten, en vind som knappt kändes och ett i princip stilla hav fick vi stå ut med. I mina ögon är det helt fantastiskt. Även dagens värkande muskler är fantastiskt, då inser man hur mycket fisk man fått fighta. För mig som är en av de mest otränade personerna som vandrar på denna planet så var detta årets träningspass för mig. Torsk efter torsk kom upp till båten. Jag och Mattias som är nybörjare på detta fiske är helt fascinerade av att så mycket fisk kan befinna sig på samma ställe och vara så hungriga. Urlekta skreihonor som inte gav så mycket motstånd varierat med de ilskna energiska hanarna som verkligen fightar emot för att vägra stiga mot ytan. En kamp in i det sista som varierar mellan fisk till fisk. Tanken var detta pass att vi skulle försöka oss på flundran, men vi fick snabbt tänka om då vi hittat ett stim med fantastiskt mycket småsej. Vi testade att släppa ner våra jiggar under stimmet för att göra de synliga inför de större fiskar som befann sig under. Det är då det smäller till ordentligt. Starka hanar som aggressivt attackerar jiggen i hopp om en god munsbit. Då är det bara ta in fisken. Ett varierat djup på allt mellan precis under båten ner till 60 meter. Som jag sa tidigare, att vara en av de mest otränade personer på denna planet så känns det idag. Helt underbart att även få rasta av de muskler som inte används i vanliga fall.

Våra svenska gäster har nu lämnat campen vilket betyder att det endast var 3 båtar som var ute igår. Även de hade ett bra torskfiske. Flera fiskar landade över 20 kilo samt ett par flundror. Inget överdrivet, men fortsatt händelserikt fiske.

Denna dagen har även den vart fylld med sol. Tyvärr inget fiske för vår del då vi hade vissa ärenden att utföra idag. Hämtade nya praktikanten Viktor Sjöqvist som ska spendera sin sommar här på ön fram till 13 augusti. En flugfiskare från Sveriges södra delar har hittat hit för att genomföra en otroligt sommar. Ett stort välkomnande till honom och jag hoppas på att även han kommer trivas här lika bra som jag har gjort under min vecka här!

Med detta sagt så lär jag tacka för mig och mina två veckor på Nordic Sea Angling. Det som började i Havöysund med ganska tufft väder och obeskrivligt fiske kom till att ändras då jag bokade om min biljett hit till Söröya då det istället blev obeskrivligt väder med tufft fiske. En lärorik resa har nu lidit mot sitt slut och jag beger mig hem mot Sverige. Jag lämnar drömfisket och minusgrader bakom mig för endast ett litet tag och tar mig mot shortsväder och solbrända ansikten. Nya arter tar jag med mig i bagaget, torsk med topp på 19.25 kilo, flundra på 110 cm samt havskatt följer nu med mig. Än en gång, tack för fantastiskt fiske, bra båtar och en minnesrik resa. Detta är uppskattat!

Matilda Leijon, Sørøya