ROCK N’ ROCK på FLUNDRA-FRONTEN på SØRØYA!

Prognosen såg grym ut… när vi kom ut var det inte så grymt längre. Blåste gjorde det, men det var definitivt fiskbart. Någon timme in smög sig sjösjukan och tröttheten på oss i guidebåten så efter endast 30min effektivt fiske fick vi vända hemåt.

Tittade ytterligare en gång på väderprgnosen när jag kom tillbaka – den stämde inte alls idag. Smsade gästerna att vi kunde gå ut på lite flundrafiske när vattnet väl skulle börja stiga. De var dock lite sega sedan den tuffa morgonen så de valde att stanna i stugan resten av dagen.

Jag och den nya praktikanten Fredrik Ståhl bestämde oss då för att dra ut själva på ett kortare spätte- och sandskädde-pass. Räkor hade vi inga men det fungerade lyckligtvis rätt bra med torsk. Vi drog ett några sandskäddor – största låg på strax under kilot.

Plötsligt ropar Fredrik att det nu faktiskt får ta och räcka med småfisk – han vill ut utanför öarna (ca 1min utanför hamnen) och se om man kanske skulle kunna lura upp en RIKTIG plattfisk istället.

Vi vevar upp pillemeteprylarna och kör ut ur murmanskviken, lägger första drifter och efter mindre än 5min säger det SMACK på och Fredriks spö står i en GO båge! Han pumpar lugnt och metodiskt upp fisken och till slut kan vi landa Fredriks LIVS första flundra vilken mäts till hela 117cm – GRYMT! Fisken fotas och sätts sedan varsamt tillbaka – vilken lycka!

Vi lägger om driftet och inte heller denna gång tar det fem minuter innan Fredriks spö åter igen ser ut som det skall gå av på mitten. Ytterligare en fin flundra landad – Fredrik ser ut som han skall spricka av glädje. Vi släpper jiggarna igen och innan jag vet ordet av fightas jag själv med den absolut minsta flundra jag någonsin fått… skulle uppskatta den till MAX 2kg 🙂

Fisket fortsätter vara helt galet. Efter en dryg timme har vi gjort 7 korta drift och lyckats landa hela 8 flundror – ett av de sjukare flundrafisken jag fått uppleva.

Nog om flundra. I morgon ser vädret bra ut, våghöjden skall minska markant och gästerna verkar riktigt taggade – SKREI står på schemat.

Hannes Ribbner, Sørøya

Fredrik med premiärflundra!

C&R var en självklarhet för Fredrik!

Nr... någonting av 8.

En liten sprätt till guiden!