Slutsummering av Panama 2014

Efter att vi nu har kommit hem från ett par fantastiska fiskeveckor i Panama har vi nu hunnit smälta alla upplevelser och händelser där bortifrån och här kommer den slutgiltiga summeringen av våra två fiskeveckor i Panama under 2014.

Jag spolar tillbaka tiden till den 3e Januari då vi lyfte från Kastrup och efter en lång flygresa landade vi i Panama City och efter en hotellnatt och busstransport till lodgen var vi 24 st förväntansfulla sportfiskare som blickade ut över båtarna i hamnen och inväntade nästa morgons första solstrålar. 5 fiskedagar väntade framför oss och det skulle visa sig bli 5 fiskedagar fyllda med action, stora fiskar, många fiskar, nya arter och måååånga nya personbästa för våra resenärer.

Under den första fiskeveckan varierade våra fiskegäster mellan inshore och offshore, popper och livebait, och landade mängder med olika fiskar varav några riktigt unika och några riktigt stora bjässar. Mattias Ekström inledde med en Sailfish på 100 lbs på den första fisken, Johan Mikkelsen smackade upp en Roosterfish på 60 lbs på popper efter 5 minuters fiske, jag själv (Erik Axner) klämde till med en fet yellowfin tuna på 95 lbs på popper under den tredje fiskedagen och under en fiskedag landades det som mest 72 jacks och en dorado i en av båtarna.

Det fångades många fler drömfiskar men den allra mäktigaste stod Jens Bergström för med en Black Marlin på 350 lbs. Vi hade med dessa drömfiskar bara kommit halvvägs in i veckan och det fortsatte att ramla in fler drömfiskar i slutet också. Jerry Holmström smackade till med veckans största Cubera Snapper på den sista fiskedagen och kunde stolt posera med en 45 lbs best i famnen.

Marcus Dietze från Tyskland fick även han ett drömhugg och kunde efter en hård fight landa en Mullet Snapper på ca 45 lbs, en fisk som potentiellt kunde ha varit ett världsrekord men Catch & Release var en självklarhet för Marcus som gärna såg denna gamle krigare simma hem i djupet igen.

Artfisket under veckan var som vanligt bra och fisket efter roosterfish, jacks och dorado var väldigt stabilet och flera nya arter landades såsom African Pampano, ett par jacks av okänd typ samt ett par nya hajar. Summan av hela veckan blev en otroligt lyckad fiskevecka med många personbästa, glada miner och en grymt härlig stämning på lodgen!

Under nästkommande vecka så hade vi 29 nya fiskegäster på lodgen som möttes upp på flygplatsen i Panama City för en vidare transfer till lodgen.

Den första fiskedagen gick verkligen i Cuberans tecken och antalet som fångades blev nog aldrig fastställt men de allra flesta båtarna hade kontakt med Cubera och ett flertal upp till 35 lbs landades på både livebait och popper. Dessutom landades det två stycken Wahoo på 30 lbs vilket är en stor bedrift i Januari månad då dessa normalt har högsäsongen på sensommaren i Panama.

Den andra fiskedagen upplevde vi ett grymt fiske på chum-bait, mete med köttstycken på cirkelkrok samt på speedjigging. Flertalet Amberjack blev fångade upp till 30 lbs och Cuberan fortsatte att nappa frekvent för våra båtlag. Under fiskedagen landades många olika arter och var verkligen en actionfylld dag på Stilla havet.

Under den tredje fiskedagen körde de allra flesta båtar Offshore efter rekommendationer från guiderna då strömmarna låg helt rätt denna dagen och vem kunde tro att allt stämde så bra? Johan Mikkelsen landade efter ungefär en halvtimmes fiske sin första Sailfish någonsin på 120 lbs och lyckan i hans ögon var obetalbar. Strax därefter hörde vi över radion att en annan båt drillade Marlin och efter en lång stund fick vi rapporterna att Torbjörn Lindvall landat en Black Marlin på 400 lbs.

Aktiviteten ute på öppet hav var makalös och vi såg flertalet Sailfish hoppa högt över vattenytan och jaga med utsträckt segel och i slutet av dagen fick Tony sitt drömhugg och efter en tuff fight med mängder av hopp kunde han sätta en stor bock på listan över Sailfish då han landade en otrolig vacker och välskapt fisk på 100-120 lbs.

Men när man minst anar det och allt verkar så bra så kan det oväntade hända. På kvällen efter fisket så inträffade en olycka på lodgen och den fattade eld hastigt. Lodgen fick utrymmas och efter släckningsarbetet var klart kunde vi konstatera att en av våra resenärer i sin flykt från branden genom ett fönster bröt benet och fick föras till sjukhus. För övrigt klarade sig samtliga i vår grupp på 29 personer sig oskadda men fullt förståeligt i chock. Vissa resenärer fick dock sitt bagage och tillhörigheter förstörda men blev transporterade till Panama City för att ordna nytt pass, kläder och liknande.

Planerna blev en aning förändrade och vissa valde att avbryta fisket medan 16 av våra resenärer kände att dem ville fortsätta fiska och smälta händelsen på så vis och under de två sista dagarna upplevde dem ett riktigt bra offshorefiske. Jag själv( Erik Axner ), fick en Sailfish på 100 lbs på haspelutrustning med en ”bellystrip” som gav en mäktig kamp med långa rusningar och sköna hopp intill båten! Våra 4 gäster från Litauen lyckades nästan med en ”Grand Slam” då dem under den fjärde fiskedagen fick en tonfisk på 25-30 lbs och under den femte fiskedagen klämde till med de andra tre fiskarterna som ingår i en ”Grand Slam”, nämligen en dorado, en sailfish på 100-120 lbs och en Black Marlin på 350 lbs! Björn Nygårds fick även samma dag en Sailfish han också vilket gör det till tre stycken samma dag!

En fantastisk avslutning trots det som olyckliga som inträffade och fiskemässigt var den andra fiskeveckan en fantastisk vecka med framförallt mycket Sailfish och Cubera Snapper!

Erik Axner – Kontoret

Black Marlin till Jens Bergström

Cubera Snapper

Tonfisk på 95 lbs!

Roosterfish

Cubera Snapper på 35 lbs

Amberjack

Sailfish till Tony!

Marcus Dietze med sin brutala Mullet Snapper!

Doooorado

Bluefin Trevelly till Martin Urban!