Vad hände?

Då var man på väg till Sverige efter att stängt ner fiskecanpen på Lofoten. Igår kväll satt jag och funderade lite på vad som hänt den sista veckan. Det är ju för f.. sjukt vilket fiske det varit, och då på bara 3 båtar var av den ena (jag, Mats och Eriks) knappt fiskat två hela fiskepass om man räknar timmar. Alltså räknar vi gäster så var det 2 båtar med 3 man i varje, 6 personer som fiskade riktat fiske efter hälleflundra. Deras topp 5 är 180,172,165,153 och 150cm och där till skall man lägga till 2 riktigt stora var av den ena uppskattades till en bra bit över 2m som tappades efter att den varit uppe vid båten 2 gånger. Den tredje gången den rusar så sätter den fullfart ut mot den kraftiga strömmen och tyvärr så lossnade jiggen efter 15 minuters fight. Jag kan riktigt känna den tomhet Carl Schmiterlow måste känt när bågen på spöet rätas ut och de tunga gungningarna byts ut mot 400gr bly.

När jag träffade Carl på kvällen efter att han tappat sin drömfisk så kan jag bara bli imponerad över vilken stor sportfiskare han är. Jag frågade om han inte var j…… besviken? Nej då, jag fick ju fighten och desutom fick ju se fisken. det är ju fighten som det roliga i fisket. Snabbt konstatera att han har ju helt rätt, det är ju faktiskt fighten man är ute efter.

I den andra båten som kördes av vår föra guide Fredrik Schmiterlow hade dom med sig Patrik från El-Ge sportfiskebutik i Skövde, det var första gången han fiskade hälleflundra och vilket resultat sedan. Han landade 6 hälleflundror med topp fiskar på 163 och 150 cm men som tyvärr missade en riktig stor än den sista dagen och då på 11meters djup. Men det hade väl varit för bra om han lyckats med den med.

Vår båt då? Vi var 2 guider och en mekaniker som fiskat sedan maj månad. Vårt mål var att ha trevligt och det fick gå som det ville. Jag började med att landa en 140cm och Mats fick sin drömfisk på 197cm, vi landade ytligare 3 hälleflundror runt metern men framförallt vi hade det riktigt trevlig i det goa vädret med mycket flams och trams! Även vi tappade en större fisk när Eriks lina small av. Som jag skrivet tidigare så fiskar vi som sagt bar 5 min från campen i ett vind skyddat område. Vill man åka in och ta lunch så är det inga problem precis.

Jag sitter nu i skrivande stund och funderar vidare på hur det hade varit i Havöysund? Jo förmodligen så är det samma fiske där för en stor skillnad mot förra året är vatten temperaturen som är betydligt högre i år, detta innebär att de riktigt stora har kommit in senare i år än förra året. Nu som sagt är jag på väg till Sverige men när jag kommer hem till Havöysund är det inte omöjligt att jag tar ett par fiskepass om vädret tillåter.

Skitfiske på er så ses vi 2014!

Ulf ”Oxen”Hugsén