Oväntat besök och en snabbtur till Storskalltaren här på Sørøya!

Redan på onsdag kväll fick jag ett samtal från Stefan Sahlberg och gänget att dom satt på färjan till Sørøya och att resan upp gick lite fortare än planerat!
Tält var deras plan med då det fanns två rum till övers på Sørvær gjestehuset så löste det sig på ett bra sätt och sedan var det bara att gå loss på fiskeutrustningen och flagga för långtur redan på torsdagsmorgon för att hinna få några fisketimmar innan resten av gästerna kom!

Inte långt efter fick jag ett samtal från före detta sjöräddare Kristine Bjørnstad som var stationerad här på Sørvær och hennes vän Ida som var på roadtrip genom finnmark!
Självklart var de tvungna att ta någon dag på Sørvær innan de skulle vidare mot Nordkap.
Då de nya gänget behövde en till båt för att möjliggöra en båttur till Storskalltaren så erbjöd jag Kristine och Ida att hänga på en tur ut för att få uppleva det fantastiska fisket vi har här ute. Att svaret blev ”JAAAA”, var inte så oväntat då Kristine själv brukade vara ute var och varannan dag och fiska under hennes tid här på Sørvær.

Efter att ha vinkat av alla gäster klockan 5 på morgonen så slängde vi oss ut på det stora havet som nu näst intill låg som en spegel!
Vi kommer ut helt rätt med tidvattnet och fisket är på topp direkt när vi börjar fiska!
Ida inleder med en ”liten” torsk som hon tyckte var riktigt stor men som senare under turen kunde konstatera att den var riktigt liten.. Inte långt efter smäller det tag i hennes spö och paniken syns då hon står och håller i med kung och fosterland då flundran drar iväg.
Efter en kanon insats så kommer flundran upp till ytan och jag kunde landa den säkert i båten. Jubel och lycka, vilken start och vilken fisk!
Den mättes till 90 cm, märktes och fick sedan simma tillbaks igen!
Inte långt efter får jag upp en i samma storlek som också märktes och fick återgå till sitt rätta element.
Vhf:en gick varm med flundrarapporterna! Nästa drift så smäller det på i Ida´s fiskespö igen och ännu en hård fight utbytes mellan de två!
Väl säkrad med kveitekroken så smäller det tag i Kristine´s fiskespö och ännu en flundra drillas!
-Hur gör vi nu, en kveitekrok och två flundror?!

Snabba beslut och den första flundran flög upp i båten, kveitekroken säkrades på andra sidan och undertiden mättes och märktes Idas andra flundra till hela 101 cm! Fort i med den och tillbaks till Kristine, när vi väl ser flundran som var av lite bättre kaliber så hoppar den av endast 7 meter under båten!!!
– NEEEJ!

Det var blandade känslor i båten, Idas Lycka och Kristine´s besvikelse över den tappade flundran.. Men beslutsam som hon är så skakar hon av sig nederlaget och fokuserar till 100 % igen! Inte långt efter så smäller det på, men Kristine trodde direkt att det var bottennapp så mothugget uteblev och sen bar det iväg och sedan tappades även den.. Jag peppar henne att nästa gång så ta i ALLT vad du kan då kommer du kroka den!
Som tur vad så var det fart på flundrorna idag så det dröjde inte lång tid förrän det smackade på i Kristine´s fiskespö igen och denna gången så kom mothugget med en j*vla kraft och sedan kom den efterlängtade rusningen och vi förstod direkt att nu är det flundradags igen och denna gången skall den inte kunna smita!
En tuff fight senare så låg flundran i knät på en överlycklig tjej! Kan det bli bättre?

Jodå, Stefan Sahlberg och gänget rapporterar om sina två första flundror och sedan kommer rapporter från ”Ralphbåten” som också hade glidit med ut på Storskalltaren om en flundra på 132cm och några mindre exemplar!
I slutet av huggperioden kom det också upp två riktigt fina torskar från ”Ralphbåten” som mättes till 124 cm samt 136cm vilken är fiskar runt 20-30 kg!
Kristine rundar också av fisket med att ta nytt torskrekord på 14,5 kg och vi avslutar ett kort men intensivt fiske och körde hemåt för att fixa det sista innan resten av gästerna anlände till campen! Vilken dag!

Johan Mikkelsen

Ida inleder fisketuren med sin livs första kveite!!

Märkt och på väg tillbaks igen!

Catch & Release

Ett skönt plask och sedan var flundran tillbaks i djupet igen!

Lycka!

Äntligen satt den, efter några timmars nötande med tappade flundror så landades äntligen den här och alla i båten hade nu fått hälleflundra!

Känslan av att släppa tillbaka en hälleflundra och se den simma ner i djupet igen förgyller hela upplevelsen!

Tillbaks till friheten!

Flundran vänder upp och tittar på Kristine innan den dök ner i djupet igen, riktigt häftigt att se!

Den underbara känslan efter att ha fångat och släppt tillbaka en hälleflundra!<br />” /></p>
<p><img decoding=