Anna Löfgren på besök!

Under den här veckan så hade jag besök av min kära vän Anna som länge hade pratat om att komma upp till mig på Sørøya och se hur det egentligen är att vara här uppe! Efter många år så blev det äntligen av!

Då vädret var på topp när gästerna anlände till Sørøya så flaggade vi långtur till Storskalltaren direkt!

Jag slänger ihop en fisksoppa som vi slevade i oss, sedan förser jag Anna med flytoverall och fiskeutrustning.
Sedan bar det iväg med sikte inställt på många timmar ute till havs!
Redan när vi kommer utanför öarna så möts vi av ett flertal lekfulla tumlare och jag ser hur det glänser av lycka i Annas ögon, det var ju precis de här hon hade drömt om!
Efter att ha beskådat dessa små fina valar så fortsätter vi ut mot Storskalltaren. Tre distans ifrån så möts vi av en stor vikval som simmar runt ett stort stim makrill som kokar vid ytan!
Klockan är nu närmare 23 och hela dagen är redan gjord! Men just de ja, vi skulle fiska..
Vid midnatt anländer vi Storskalltaren och möter upp de andra båtarna. Torsk över 20 kg hade landats och ett flertal flundror fördelat på båtlagen. Det här känns lovande!

Jag väljer att inleda med en flundradrift.
Jag riggar Annas spö och förklarar hur fiskerullen fungerar, sedan släpper jag ner till botten och visar hur jag brukar jobba med jiggen för att locka hälleflundran till hugg! Jag räcker över spöt till Anna och hon vevar upp några varv, och direkt så hade hon kontakt, jag förklarar att nästa gång hon känner nått så skall hon ta i allt vad hon kan för att kroka fisken, hon veva upp ett par varv till och gjorde några försiktiga ryck i spötoppen. PANG! och mothuggen kommer men missar.. Två varv till på rullen och SMACK! helt plötsligt står Anna med ett kraftigt spöböj och en rulle som sprutar ut lina!!!
Det är inte sant, första fisken hon får känna på är en hälleflundra!! Efter mycket svett och tårar så kommer en grann flundra upp till båten! Anna skakar av skräckblandad glädje, och värk i armar och rygg!

En sjukt bra inledning, men Anna fortsätter att överraska! Vi riggar om och agnar med hel sej, och precis som förra fisken hinner jag knappt berätta fisketekniken förrän fiskespöt står i en härlig böj och linan fräser ut från spolen! Denna gången fick hon slita ännu hårdare!
Klockan är nu närmare 4 på natten och vissa båtar börjar tacka för sig för att åka hemåt igen. Men Anna har fått flundrafeber så det heta duga! Hon vill ha en till, och gärna en större! Fast inte för stor, en 16 kilos skulle sitta fint!
Inte långt efter att dom orden så smackar det på ännu en gång på Annas spö, men denna gången hade Anna hittat den perfekta ställningen och drillningstekniken satt där den skulle! Efter en kort men intensiv fight kunde jag landa hennes nya hälleflundra rekord på hela 110 cm och väger enligt tabell 15,5kg då denna var i sådan god kondition så vägde den lätt 16 kg! Hennes mål var nu avklarat!! Flundra märktes och fick sedan simma vidare ner i djupet igen! Succé!

Klockan börjar närma sig 5 på morgonen och det var endast vi och göteborgarna kvar ute på Storkskalltaren! Men en drift till måste vi i alla fall göra, en drift blev två drifter och så fortsatte vi.. Flundra kontakterna var många och Anna lyckas kroka på sin fjärde flundra som tyvärr hoppade av halvvägs upp. Tillslut när morgonen var kommen så smällde det äntligen på något på mitt spö, skönt! Efter en härlig fight kunde flundran mätas till 112 cm som sedan fick simma vidare igen!

Nu var det dags att tacka för den här gången och glida hemåt med ett stort leende på läpparna! Vilken fantastisk inledning!

Resten av veckan blev det ostadigt väder och inblåsta dagar men lite spättafiske och lite fiske efter havskatt! Även en liten sälsafari anordnades. Jag lämnar den historien osagt och låter bilderna tala för sig!

Anna gav en skön liknelse då hon skulle förklara hur det var att fiska hälleflundra.
-”Ja, det är ungefär som att värma en mikropizza. Istället för att stoppa in något i ugnen stoppar man ner metspöt i vattnet, väntar 4 minuter och vips så är middagen klar!”

Med dessa visdomsord från Anna så välkomnar jag er alla som har tänkt åka upp för att testa på det här! Det är en oförglömlig resa som bara måste upplevas!

Johan Mikkelsen

Andra flundran, det går bra nu!!

En liten torsk landades mellan flundra huggen!

Flundra nummer 3!! Denna mättes till 110cm och fick friheten åter efter att den hade märkts! Väger ca 16kg!

Fick en liten flundra jag med efter att ha blivit utklassad av Anna! Nya guiden?!

Finns inget bättre än att se en pigg flundra simma tillbaks ner i djupet igen!

Annas första havskatt! Lyckan är total!

Rödspätta, Check!

Söröyas underbara kust!

Sälsafari på Söröya!

Sälar precis vid båten

Dagens bästa sälbild!

En blick säger mer en tusen ord!

Fantastisk natur här på Sørøya