Det är i kustens pärla, Havöysund, som det händer!

Så kom våra nya gäster i onsdags kväll, och tro mig att när sportfiskebutiken Tajtlajn kommer så märks det! Ett glatt och färgstarkt gäng som genast sprider stor glädje, även bland de andra gästerna. Dom som inte tillhörde detta gäng blev snabbt en i ”gänget”, för här i Havöysund är vi som en enda stor familj med ett gemensamt mål: Bra och mycket fisk till alla!

Efter välkomst buffé och säkerhetsgenomgång stack alla båtarna ut för ett kortare fiskepass, mest för att bota fiskefebern! Den första riktiga fiskedagen spred båtarna ut sig i alla vädersträck, så även vi i guidebåten. Jakten på Skandinaviens ”marlin” hälleflundran var igång! Efter bara någon timmes fiske fick vi betalt när Alexanders spö böjer sig kraftigt och linan börjar vina iväg. Det var stor hälle på, och alla i båten vevar upp och njuter av fighten. Efter några rusningar kunde flundran säkras och lyftas in i båten med hjälp av en vägsäck. Vi mäter, märker och tar några fina bilder för att sedan återutsätta den. Glädjen var otroligt stor, för vem trodde att Alexander skulle slå sitt fina PB från förra året då han tog en på 154 cm redan första dagen? Hans nya PB lyder nu på 155 cm så vi säger check!

Både under fredagen och lördagen anordnade vi långturer till två olika ställen, och tro mig, när vi kom hem efter lördagens ”sjuka” långtur så var det verkligen galna fiskehistorier som berättades på bryggan.

Vi kan ju börja med en ”Norge” historia som är helt j…. sjuk men 100% sann! Egil och hans crew hängde med på lördagens långtur, och när vi kom fram så började det att smälla på direkt. Snacket över VHFen var i full gång! Efter någon timmes fiske hör vi över radion att båt 5 drillar stor hälleflundra på 40g spinnspö! Efter 45 minuters fight så hade de lyckats landa en 152 cm hälleflundra! Dom låg och fiskade efter småsej med en liten pilk och sejtackel när det sa smack! Men tro mig vi har en värre historia i guidebåten!

Vi skulle precis förflytta oss när det smäller på Christians spö och en skön rusning och en helt sjövild hälleflundra hade smällt på jiggen. Alla andra i guidebåten vevade upp, och plötsligt ser jag en hälleflundra komma i full kaliber bara en halv meter under ytan och smäller på min gästs spö i fören. Han i sin tur var inte riktigt bered på detta utan tappar i spöet i vattnet med hälleflundran på! Full kalabalik uppstår i båten och alla försöker dragga efter det tappade spöet utom Christian som drillar flundra! En av gästerna som draggar vid botten skriker att han har hälleflundra på! Nu står vi med dubbel hugg, ett mist spö, och full kalabalik i båten! Efter ett tags drilland kommer första hällen upp. Men vad f.. det är ju spöet som vi tappade i! Kvar sitter även hälleflundran som fick drillas vidare av han som tappade spöet från början men först får vi trassla lite då hälleflundrorna hade snott in sig i varandras linor. Da det var röjet upp i kunde båda hälleflundrorna landas!

Väl inne iland kunde jag summera ihop guidebåtens resultat efter 3 dagars fiske till, 22 hälleflundror och 6 nya PB med följande mått : 158,155,150,142 och 126 cm, så vi säger att uppdrag med att alla skulle ta nya PB är: Check, check, check!

Vi i guidebåten avslutade med ett skönt bad i jacuzzin och en ”kall” i bastun för att avsluta med lördagsbuffé. För vissa blev det säkert nattklubb med! Själv så tar jag ledigt idag och lämnar över ratten till kapten Christoffer!

Ulf”oxen”Hugsén

Grymt att ta en hälleflundra på 152cm med denna utrustning!

PB nr 1 155cm

PB nr2 126cm

PB nr3 150cm

PB nr4 142cm

trssel med två hälleflundror som drar där neri i djupet!

PB nr5 158cm!