Långtur till Storskalltaren här på Söröya!

Äntligen lovade väderleksrapporterna fint väder med näst intill obefintliga vindar! Självklart var vi sugna på att testa det välkända flaket Storskalltaren som ligger 30 distans ut i havet! En otrolig spännande plats med många grundtoppar som är betäckt med kelp och runt dessa cirkulerar sjuka mängder sej som i sin tur drar till sig de storvuxna bergstorskarna samt den legendariska hälleflundran. Fisket hade tydliga huggperioder där det small konstant till att vara mer svårflörtade under vissa perioder!
Den ena tyska båten som hade lyckats fånga både torsk och hälleflundra över 20 kg var med om något så spännande att knäna vek sig av synen när de vevade upp en fin torsk på metern och helt plötsligt får de syn på en MONSTER flundra som cirkulerade runt den en bra stund för att sedan bestämma sig för att glida ner i djupet utan att bli lurad! De uppskattade denna flundra till en bra bit över 2 meter!!!!!
Nästa gång kanske den bestämmer sig för att smaka och då kan det vara du som håller i spöt!!

Men slutresultatet var minst sagt godkänt, då de största flundrorna mättes till 143cm, 140cm, 135cm samt 120cm! Och det kom också ett par riktigt fina exemplar av bergstorsk över 20 kg!

När vi hade varit ute i 14 timmar så var vi bara 2 båtar kvar, jag själv hade hoppat över i den ena båten då motorn hade krånglat undertiden som guidebåten begav sig i jakt på kungsfisken. Nu började de onda ryggarna att klaga och vi beslutar oss för att lämna storskalltaren tillsammans men just i detta ögonblicket när vi har beslut det med den andra båten så smackar det tag i Tonys spö följt av en rusning som endast en flundra i bättre kaliber kunnat utföra. Några intensiva minuter senare kan vi tryggt säkra den vid båtkanten för att mäta, märka, fotografera och sist men inte minst återutsätta denna fina flundra på 143 cm!! Ett stort grattis till en fantastisk fångst! Och vi har nu märkt 10 st flundror här på Söröya i hopp om att hjälpa Havsfiskeinstitutet i deras forskningsarbete kring hälleflundran.

Även de som testade kungsfiske hade fina resultat med många mellan 3-4 kg. Mer tid på djuphavsfisket så skulle nya världsrekord kunna fångas!!

Johan Mikkelsen/Erik Axner- Söröya

17 kg bergstorsk tagen på Storskalltaren