Då var den första “riktiga” fiskedagen över för våra nya gäster här uppe i Havöysund.

Med stålande sol och svaga vindar spred båtarna sig över flera olika områden efter frukosten. Själv så guidade jag Alan och Leif och vårt mål för dagen var den mytomspunna hälleflundran. Vi satte kursen norröver, och spänningen och förhoppningarna var höga för alla vet ju hur stark denna fisk kan vara.

Vi kom fram till den tänkbara platsen och tacklade spöna med olika jiggar för att få kol på vilken färg som glädje för dagen Det som är lite extra kul med Alan och Life är att de aldrig har fiskat i Norge, så frågorna var många. Dom hade köpt med sig doftmedel och frågade mig vad jag trodde om det. Jag svarade som jag alltid gör när det gäller sådana frågor: – Om ni tror på det så kommer det säkert fungera riktigt bra. För oftast handlar allt om psykologi i slutändan när det gäller fiske. Man fiskar helt enkelt bäst med det man tror på!

Så hur gick det då för Alan och Leif då? Redan efter 5 min så har Leif en stöt på jiggen (jag tänkte att det säkert var torsk för alla vet ju hur länge man måste vänta på hälleflundran) men så kom en till och jag stannade upp lite och tänkte – fan det är nog hälle på G! Men, så hände inget mer och vi fortsatte driften. Efter ytligare 5 min så hör jag Alan säga att han hade en stött, och sedan small det bara till i Alans spö och fighten hade börjat! Efter att sprungit runt båten nästan ett helt varv så fick vi se den närma sig ytan och visst var det en hälleflundra. Det var dessutom Alans första hälleflundra så det var klart han ville behålla den, men det var inte utan viss tvekan för han frågade mig om det var rätt storlek. – Självklart ska du det, svarade jag, 16 kg är hur god som helst och det är klart du skall ha med lite hälleflundra hem!

Vi fortsatte nötandet men tyvärr så tappade vi en riktigt fin hälle efter en kortare fight, och ytligare en i ytan av mindre modell. Själv tappade jag en hälle, och mellan hälle huggen så varvade vi med lite ”bonus” torskar. Efter några timmars fiske vände vi till hamnen. De gamla dyningarna och lite sömn blev lite för mycke för en av mina gäster då han blev lite illamående.

I övigt på campen så kom det upp några fler hälleflundror och en av båtarna som drog västerut tappade ett riktigt monster efter 150 m rusning! Även fisket efter torsk och havskatt har varit riktigt bra idag med torskar upp till 15 kg och mängder med havskatt. I morgon firar vi 17 maj med långtur och förhoppningsvis hälleflundra race. Så häng med!

Ulf ”Oxen”Hugsén/cristoffer

Detta är Leif och Alan, två glada gäster!