Var försiktiga!

I helgen som gick så miste tyvärr 3 tyska sportfiskare livet i närheten utav vår camp i Havöysund. Båten de färdades i var ganska så stor och utrustad med en 140 hkr motor. Vädret var också fint i området och några av våra båtar fiskade faktiskt i samma område endast timmar före olyckan. En utredning pågår varför olyckan skedde och man kan endast spekulera i vad som hänt. Båten är skadad mot aktern vilket tyder en del på att man kört på ett grund där sedan båten slagit runt och männen hamnat i sjön….
Jag har själv vid några tillfällen blivit väldigt förvånad när jag kollat plotterspåren från tidigare gäster, där man sett att de passerat grund där de normalt sett INTE skall passera!
Även om vi har väldigt sjövärdiga båtar så hjälper inte det om man kör på grund, i synnerhet inte i hög hastighet….
Ta inga chanser och passera inte grundtoppar/grundområden där det står 2-3 meter djupt på sjökortet, är det väldigt lågt vattenstånd och kanske man är nere i en lång dyning så kan det gå riktigt illa!
Ha också ögonen på plottern hela tiden, våra båtar är snabbgående och är man inte observant så är det lätt att missa…
Dessa gäster hittades efter en förhållandevis kort tid i sjön, men ändå livlösa. I en vanlig flytoverall så är det svårt att klara sig så länge i det kalla havet uppe i nordnorge. En bra livförsäkring kan alltså vara att investera i en Ursuit torrdräkt. Visst är det mycket pengar att lägga 11-12 000 SEK på en torrdräkt, men den dagen man ligger i havet så känns det nog som väl investerade pengar. Med tanke på den förhållandevis korta tid de tyska männen låg i havet, så hade troligtvis en Ursuit dräkt gjort så att dessa överlevde.
Mina tankar går åt de anhöriga och jag ber er gäster att inte ta några chanser där ute och vara observanta var ni kör!

Jimmy

Olycka i Finnmark