Hälleflundrafisket i gång igen!

En liten lucka i blåsandet gjorde att man kom ut ett tag i dag för lite fiske efter hälleflundra. På Söröya fångade det hela 17 flundror upp till 15 kg på en kort stund förutom mängder med havskatt och torsk. Så gästerna var nöjda efter att ha varit inblåsta under torsdagen. Fantastiskt vad det är lätt att fånga en hälleflundra i dag jämfört med några år sedan!!
Klart är att vår kunskap om detta fisket har ökat, men jag är helt övertygad om att bestånden också ökar, och för vart år som gått dom senaste åren så har även yrkesfiskarna fått mer och mer hälleflundra i sina redskap.
En fantastisk utveckling i förhållande till dom flesta andra fiskbestånd som har utarmats p.g.a överfiske och märkliga politiska beslut som möjliggjort detta…..
Hälleflundran får väl nu räknas som den fisk som lockar flest sportfiskare till Norge och till skillnad från några år sedan så är chansen väldigt stor att fånga hälleflundra i dessa farvattnen. Förväntningarna på detta fiske skruvas också upp i takt med alla rapporter och det finns gäster som kanske tycker att det är ett misslyckande om man inte fångar minst 5 hälleflundror/dag/båt……
Detta fiske är fortfarande ett ”tålamodsfiske” och det har väldigt stor betydelse med kunskap och erfarenhet från detta fiske. Man kan veva jigg i flera dagar innan det händer något, för att sedan vara på rätt plats vid rätt tillfälle och fånga flera stora hälleflundror på kort tid!
Den som har tålamodet vinner……
Vid Havöysund fångades det också flera hälleflundror med en toppfisk på hela 33 kg i dag. Jakob var också ute en timmas tid för lite plattfiskmete och återigen fick man flera stora exemplar med en toppfisk på 2,8 kg till Jakob själv.
Det osannolika resultatet från i går var att man fångade 32 spättor över 2 kg på 2 båtar med toppfisk på 3,95 kg som ni ser på bilden nedan. I stort sett alla rödspättorna släpptes igen och även den stora toppfisken på nästan 4 kg. Fisket här sker på ett relativt litet område och eftersom rödspättan är ganska stationär så kan även vi sportfiskare påverka beståndet på denna lilla plats. Det är därför oerhört viktigt att kommande gäster också respekterar vår policy att endast plocka upp skadade fiskar eller något enstaka exemplar för middag. Denna fiskeplats är helt unik i sitt slag och vattendjupet endast 4-7 m vilket gör att man också kan se dom stora plattfiskarna simma fram till betet vid klart och stilla väder. Yrkesfiskare har fångat exemplar upp till 6,5 kg bara en liten bit från denna plats!

Jimmy

Jimmie med megaspätta på 3,95 kg