Summering av fiskeåret 2008

Summering av fiskeåret 2008!
Det är nu dags att summera fiskeåret som har gått uppe på Söröya i nordnorge.
Återigen kan vi blicka tillbaka på en väldigt lyckad säsong där Söröya befäster sin position som ett havsfiskemekka! Hela 10 st nya camprekord har slagits under året varav 3 st överstiger gällande världsrekord (2 st av samma art). Vi startade säsongen den 16 April och avslutade 11 September. Jag själv,några vänner och stamkunder tjuvstartade och åkte dock upp för en veckas skreifiske redan i Mars med ett fantastiskt fiskeresultat. Det har rapporterats in 17 fångade arter men det har fångats ytterligare en del arter såsom bleka, sill och olika simpor.
Vädermässigt har det också varit en bra säsong och många är dagarna då det varit helt bleke på havet. Givetvis har inte alla varit lyckosamma med vädret och sämsta vädret hade vi under en veckas tid i April samt en vecka i Augusti. Fortfarande upptäcks många nya platser och inte minst djuphavsfisket har fått ett fantastiskt uppsving i år. Här finns många liknande platser liknande dom som hittills har leverat storfiskar på djupen som bara väntar på att upptäckas.
Vi ser också fram emot nästa säsong vad vår nya destination Havöysund kommer att erbjuda er sportfiskare. Här finns en fantastisk potential efter dom flesta typer av fisken och det skall bli mycket spännande att följa dessa rapporter!
Till storfisklistan på hemsidan och nedanstående rapportering skall tilläggas att det finns ett stort mörkertal då inte alla gäster anmäler sina storfiskar. Troligtvis har vi ialla fall dom största fiskarna med av respektive art.
Här nedan följer en rapportering av dom olika arterna:
Torsk: Utan tvekan så kan inget annat ställe i Norge mäta sig med Söröya när det gäller att kunna leverera riktigt stora torskar och listan vi kan ståta med är återigen enormt bra! Hela 12 torskar vägde mer än 27 kg och 4 utav dessa passerade drömgränsen 30 kg! Toppfisken i år vägde 34 kg och fångades en av dom sista dagarna på säsongen i September utav Christoffer Karlsson uppe på Råsa som återigen visade sig vara Norges bästa stortorskarena. 3 av torskarna som vägde mer än 30 kg fångades just på Råsa under 4 fantastiska dagar i September. På Råsa var det annars lite ojämnt fiske i år och det riktigt bra fisket kom inte i gång där förrän i slutet på säsongen. Den 18 mars åkte jag och några fisketokingar till upp till Söröya för att testa stortorskfisket under denna tid. Vi fick uppleva ett helt otroligt fiske under dessa 5 fiskedagar (1 dag blåste bort) och under 2 av dessa fiskedagar så fick vi sluta fiska när kroppen sa ifrån, det gick helt inte att orka dra upp fler stortorskar……..
Vi kunde sedan summera ihop hela 19 torskar över 20 kg på dessa dagar och ett oräkneligt antal mellan 10-20 kg. I stort sett all fisk var bitfisk och vi fiskade med stora shadjiggar i mellanvattnet där den stora torsken stod så det var lätt att återutsätta fisken utan problem. Kommer man rätt vid denna tidpunkt på året när fisken är bitvillig så kan man uppleva ett fiske som inte kan beskrivas med ord…….
När vi kom in i Maj månad var fisket efter torsk fortsatt bra och den 15 Maj fångades en stortorsk på hela 31,2 kg bara ett par sjömil utanför hamnen. Under perioden Juni-Augusti var fisket efter torsk mer ojämnt där det vissa dagar var bra fiske och andra dagar så var det sämre. Storskalltaren som tidigare visat sig vara ett säkert kort för stortorsk har dock tyvärr blivit sämre. Fortfarande kan man uppleva riktigt bra torskfiske här, men fisket är ganska ojämnt. Under September månad blev torskfisket stabilare igen och återigen avslutade vi säsongen när fisket var som bäst. Hoppas att fler av er tar chansen att uppleva fisket under denna tid och vi planerar att förlänga säsongen nästa år om intresse finns. Annars när det gäller kusttorskbeståndet i Norge så är detta tyvärr på väg neråt och längre ner i Norge så är torsken nästan helt försvunnen på vissa platser. Nu är det kanske bara någon promille som fångas utav sportfiskarna men jag uppmanar ändå er alla att inte ta upp mer än vad man behöver och handskas med fisken på rätt sätt så att den går att återutsätta. Att låta fisken tryckutjämna är oerhört viktigt vid en återutsättning. Då har i alla fall vi dragit vårt strå till stacken. Hoppas bara sen att norska myndigheter är bättre än andra länder på att förvalta bestånden i synnerhet nu när man sitter på det sista stora torskbeståndet som finns kvar.
Hälleflundra: En fisk som har ökat i antal tvärtemot många andra fiskarter. Visst har vi sportfiskare lärt oss mycket om platser och fisketeknik men även yrkesfiskarna ser en klar ökning i deras redskap. Låt oss bara hoppas att denna utveckling fortsätter då väldigt många sportfiskare åker till Norge bara för att fånga denna mytomsfulla och kampvilliga fisk som dessutom blir gigantisk i storlek! Hälleflundran är också väldigt lätt att återutsätta då den saknar simblåsa och är således inte känslig för tryckutjämningar. Bästa fisket på Söröya under säsongen hade vi i Maj månad och fram tills mitten på Juni även om det fångas hälleflundror under hela säsongen. 8 av hälleflundrorna överstiger 50 kg:s gränsen och toppfisken på 100,5 kg fångades utav Bent Römer från Danmark en dag i slutet på Maj. Återigen är det Kveitesundet och Storskalltaren som har varit dom säkraste korten. Jag är helt övertygad om att det finns fler platser att upptäcka som är lika bra och då framför allt på nordsidan utav ön. Vår nya destination Havöysund kommer också garanterat visa sig att vara ett hälleflundraeldorado nästa år vilket inte minst våra testfisken visade under jun-aug i år. Tänk bara på att återutsätta alla mindre flundror så denna utveckling kan fortsätta!
Gråsej: Upplevde att det var mindre mängder med småsej än vanligt vilket också visade sig för yrkesfiskarna i Norge som hade svårt att finna sej i större mängder. Däremot så var fisket efter storsej ute på Storskalltaren periodvis mycket bra i år och största sejen för året tyngde ner vågen till 16,1 kg och fångades utav P-O Wahlberg en dag i slutet på Augusti. Andra platser som leverat storsej har varit bl.a Sildbåen och Breigrunn. I slutet på säsongen var det också stora mängder med sej uppe på Råsa. Vi får väl se om 20 kg:s gränsen kan spräckas nästa år på Söröya….
Havskatt: En positiv utveckling tycker jag också fisket efter havskatt har haft. Under 2008 har det inte fångats några giganter om man bortser från den fläckiga varianten där våra gäster dragit 2 st av denna sällsynta fisk på 18 kg resp. 16,15 kg. När det gäller den vanliga grå varianten så har det varit stora mängder med kisar på dom flest grundtoppar utan Söröya. Största kisen för året vägde 9 kg och fångades utav Paw Meinertsen en dag i slutet på Juni. Bästa fisket har varit som vanligt mellan Maj-Juli men även senare på säsongen har det fångats ganska mycket havskatt.
Kolja: Väldigt mycket kolja som vanligt men ingen jättefisk rapporterad i år. Största fisken vägde 3,8 kg och fångades utav Claes Törborn i slutet på Juni. Jag misstänker dock att det finns ett stort mörkertal i rapporteringen. En kämpaglad fisk som är kul att fånga på lätt utrustning men jag tror faktiskt att inte en enda av våra gäster har riktat fisket mot kolja?
Kungsfisk: En explosionsartad utveckling har skett i detta fiske och även om jag trodde att 2008 års världsrekord från Söröya på 8,8 kg kunde slås igen så hade jag väl inte gissat på denna utveckling. Endast 20-25 min båtfärd från hamnen landades det periodvis väldigt mycket kungsfisk och prickade man bara rätt område och djup var medelvikten väldigt hög. Hela 11 kungsfiskar passerade 8 kg:s gränsen men här finns också ett mörkertal och 15-20 fiskar över denna vikt ligger nog närmare sanningen. 2 av fiskarna översteg gällande världsrekord och största fisken tyngde ner vågen till hela 9,02 kg och fångades av Martin Wijnia i September. Fisken verkar stå här hela säsongen och det är svårt att utvärdera om någon månad är bättre än någon annan. I senaste numret kan ni se ett utförligt och mycket bra reportage om fisket efter kungsfisk på Söröya. Skall vi gissa på ett nytt världsrekord igen 2009?
Lubb: Ingen av våra gäster har nog någonsin riktat fisket efter den ofta hatade lubben och dom flesta storlubbar har fångats när man varit ute efter kungsfisk. Jag spekulerade i fjol om vattnen utanför Söröya kunde vara en utmanare till platserna vid Langesund där världsrekordet på 16,3 kg var fångat. Nu med facit i hand så är det bara att inse att Söröya är platsen nr 1 i norden även när det gäller fisket efter stor lubb. 10 av dom rapporterade fiskarna överstiger gränsen på 13 kg och överst hamnar en fisk som krossar det tidigare världsrekordet. Anders Jonasson från Helsingborg kan nu titulera sig som världsrekordhållare med en fisk på 17,2 kg. Detta rekordet blir nog svårare att slå än på kungsfisken men man vet aldrig…..
Långa: Fortfarande nästan bara ”slipsar” som fångas och största långan i år vägde 8,2 kg och den fångades utav Per Larsson i slutet på Augusti.
Rödspätta: Som vanligt ett ojämnt fiske men det har också väldigt stor betydelse i detta fiske med erfarenhet och teknik. Dom 2 största fiskarna vägde 3,05 kg och 2,88 kg och är fångade av Jerry Holmström den 15 Juli. Under våra testfisken i Havöysund så vågar jag nog påstå att detta kan vara det bästa rödspättestället i Norden! Lär komma rapporter om många och stora rödspättor från denna plats framöver.
Övrigt: Det har fångats betydligt fler marulkar än tidigare år och överst på listan hittar vi en bjässe på hela 29,3 kg som fångades ute på Storskalltaren en dag i Augusti utav Morten Bak från Danmark. Även camprekordet på sandskädda fick sig en putsning och lyder numera på 970 gram. Andra lite ovanliga fångster var en lax på 9,2 kg som bet över en gummimakk, en glyskolja samt en sjurygg.
Vi ser väldigt mycket fram emot en ny säsong och vill samtidigt passa på att tacka er gäster och samarbetspartners för denna säsongen!
På återseende 2009!
Fiskehälsningar Jimmy, Hans, Tor, Charlie, Thomas, Ralph, Jakob och Nikolaj.

Jimmy