Summering av fiskeåret 2006!

Vi kan redan nu påbörja en summering av fiskeåret 2006 då vi inte har några fler bokningar för i år. Det har rapporterats in 14 st arter men jag vet också att det har fångats minst 4 arter till under året som inte har blivit inrapporterade, därav mindre kungsfisk, lax, lodda och simpa.
Vi kan återigen blicka tillbaka på en mycket lyckad fiskesäsong! Söröya befäster återigen en topposition på flera arter däribland dom mest populära arterna som hälleflundra och torsk. Fisket här uppe erbjuder dessutom en stor variation med möjligheter till bra plattfiskmete, djuphavsfiske, inlandsfiske efter öring och röding m.m
Det finns också fortfarande väldigt många oprövade områden och det kommer säkert att dyka upp många nya platser i vår storfiskregistering dom närmaste åren!
Här nedan följer en rapport över olika inrapporterade arterna:
Torsk:
Största torsken vägde 31,7 kg och fångades den 31 mars av Martin Christensen från Danmark som förövrigt är den största spöfångade torsk av en dansk sportfiskare. Söröya har alltså nu den största svenskfångade torsk (33,65 kg), den största som har fångats av en dansk (31,7 kg), dessutom kommer Norska rekordet härifrån (37,5 kg) samt Eurpoparekordet (37,52 kg). Sammanlagt under året fångades det ett nittiotal torskar över 20 kg varav 24 st väger mer än 24 kg! Dom flesta av dessa fiskar var sommartorskar. Det finns inrapporterat 210 torskar över 15 kg men här finns ett stort mörkertal då många också har återutsatt 20+ torskar utan vägning. Hur många över 10 kg kan man bara spekulera i! Dom bästa platserna har varit Runningen och Storskalltaren. På slutet av säsongen levererade också Reis en del stortorsk. I början av säsongen så kom det också en hel del fin torsk på Doppet och Doppet 2.
Vi startade säsongen 23 mars och under dom 2-3 första veckorna var fisket ganska trögt för att vara skreifiske. Detta berodde mycket på dom enorma mängder med lodda som fisken åt sig mätt på och därmed var svårare att få till hugg. Givetvis kom det upp en hel del fisk ändå och några riktigt stora exemplar därav Martins jättetorsk på 31,7 kg. Vi har också lärt oss en del om detta fiske och framförallt om fiskeplatserna och jag är övertygad om att skreifisket kommer att vara än bättre till nästa säsong. Vem minns inte Christer mårtenssons och hans 2 kompisars fiske under 2005 där man på 5 timmar fångade ett nittiotal torskar över 10 kg med en topp på 30,2 kg! Träffar man rätt under denna tid kan fisket vara något makalöst bra! Vädermässigt var det väldigt bra under början av säsongen med endast en inblåst dag från 23 mars till mitten på maj.
Från mitten på april och resten av säsongen var torskfisket mer eller mindre bra hela tiden med ett undantag under sista halvan av juli då det också var många dagar med mycket blåst. Augusti månad kom det upp mycket stortorsk och vädret denna månad var mycket bra. Tror också att resorna i September nästa år kommer att leverera mycket stortorsk.
Hälleflundra:
Det har rapporterats in 160 hälleflundror under 2006. Det har återutsatts väldigt många utöver dessa och uppskattningsvis har det dubbla antalet fångats! Det är viktigt att dom minsta hälleflundrorna får gå tillbaka för att fisket skall kunna fortsätta vara lika bra i många år framöver!
Av dom hälleflundror som har rapporterats in har hela 86 st vägt över 10 kg, varav 35 st passerade 20 kg:s gränsen, 14 st vägde mer än 30 kg och med en topp på hela 78,1 fångat av Simon Öhlmer den 1 Juli. Hälleflundrafisket var bra i Maj och Juni för att sedan under en liten nedgång i Juli och början på Augusti komma tillbaka igen. Tror att septemberfisket är mycket bra efter hälleflundra och jag tror att det kommer att visa sig till nästa år då vi förhoppningsvis har fler gäster under denna månad. En del nya platser har upptäckts under året och spinnfisket efter hälleflundra har varit lyckosamt för vissa resenärer. Runt Darupsskjäret har det spinnfångats många hälleflundror från mitten på Juli och framåt när detta ställe upptäcktes. Inga giganter, men fiskar upp till knappa 20 kg har gett bra motstånd på lätta grejor. Det finns säkert större fiskar än så på denna fiskeplats och jag tror att vi kommer att få se detta under 2007! En del har provat trollingen efter hälleflundra här och det har landats ett antal fiskar men med tanke på hur mycket hälleflundra som finns här så får ändå trollingen anses som trögfiskat. Det fungerar ju utmärkt på andra ställen i Norge och borde fungera här också, så det handlar väl mest om en tidsfråga innan någon hittar rätt ställe för trolling här och kommer vid rätt tidpunkt. Många av dom som har provat har kanske lagt 3-4 timmar på en vecka och då är det svårt att uppnå resultat. Dom bästa ställena i år har varit Storskalltaren, Sildbåen och Darupsskjäret. Det har också kommit upp en del större hälleflundror på Runningen och på Andottsskallen. Under Maj och Juni månad i år var det flera resenärer som var i mycket stora fiskar strax utanför hamnen. Har bl.a sett någon filmsekvens från detta och jag tror att det är MYCKET stora hälleflundror som har gått förlorade under denna tid. Skall bli mycket spännande inför nästa säsong och jag hoppas att hälleflundrafisket fortsätter i samma takt!
Gråsej:
Största gråsejen vägde 12,7 kg och fångades av Anders Christensson på Breigrunn den 10 juli. Här finns ett mycket stort mörkertal då det inte skriftligen har rapporterats in många av dom större fiskarna…. Har dock känslan att inslaget av större sej har ökat under detta år och då framförallt på grunden närmare Söröya. Från maj månad och framåt har det funnits stora mängder med sej på dom flesta grunden utanför Söröya.
Havskatt:
Fisket under Maj och Juni var väldigt bra och det spelade ingen större roll vad man använde som agn eller vilket djup man fiskade på, det var havskatt överallt!!
Största kisen på 10,3 kg fångades den 18 Maj utav Johan Persson vid Silstoe på sydsidan. Det fångades även en del katt både tidigare och senare på säsongen men inte i dom mängderna. Kveitegrunn, Markjeila och utanför fågelberget har varit dom säkraste ställena.
Kungsfisk:
Periodvis har det varit enorma mängder med kungsfisk och då framförallt på 10-öringen. 5 fiskar har passerat 3 kg:s gränsen med en topp på 3,8 av Casper Christensen den 27 mars. Ofta har man kunnat fånga både 3 och 4 fiskar i taget i storlek 1-2 kg på 10-öringen. Här finns betydligt större fiskar än dom vi fångats och det bevisas inte minst av yrkesfiskarna som kommer in med riktigt stora exemplar i mellanåt. Tror att vi slår 5 kg:s gränsen nästa år!
Kolja:
Det har varit stora mängder med kolja i stort sett överallt under året. Största koljan på 4,95 kg fångades av Rudolf Nordin den 18 Juni på yttre djupskolt. Väldigt mycket kolja mellan 3-4 kg har också fångats men inte rapporterats in.
Lubb:
Det har fångats flera riktigt fina lubbar under året med en på hela 11,4 kg i topp! Denna fångades i samband med ett Uerfiske på 10-öringen utav årets ”lubbkung” Krister Närhi den 10 Juli. Denna fisk är väl inte speciellt populär bland våra resenärer men det är ändå roligt med en så stor lubb!
Långa:
Som vanligt är det bara ”slipsar” som har fångats av våra resenärer. Största långan på 4,5 kg(!) fångades av John Nyström i Augusti på Reis. Vet att yrkesfiskarna tog många långor mellan 10-15 kg just på Reis tidigare under säsongen. Så förr eller senare kommer det väl upp en långa av respektabel storlek av våra resenärer.
Bleka:
En ovanlig fisk här uppe, men några fina exemplar har fångats. Största blekan vägde 6 kg och fångades av Andreas Davidsson den 18 augusti på Reis.
Rödspätta:
Under året har det fångats väldigt mycket stor rödspätta och då framförallt i murmanskviken strax utanför hamnen. Här finns säkert väldigt många fler goda platser om man bara ger sig tid i att leta upp dom. Det har varit väldigt mycket upp och ner med fisket på denna plats. Periodvis har det varit väldigt gott om rödspätta för att sedan under långa perioder vara helt dött! Det krävs en hel del erfarenhet för att lyckas med detta fiske och dom som har lyckats bäst har varit väldigt duktiga på detta speciella fiske. Största rödspättan på 3,25 kg (64 cm) fångades av Andreas Holm-Nielsen den 17 Juli. 10 st rödspättor har passerat 2 kg:s gränsen i år.
Sandskädda:
19 st sandskäddor över 7 hg finns inrapporterade men jag misstänker ett stort mörkertal. Största sandskäddorna i år var ”bara” på 850 gram och fångades av Peter Fors och Nikki Brandt i slutet på Juni. Skulle nog tippa på att det kommer någon över kilot snart.
Övrigt:
Det fångades ytterliggare en marulk i år, dock bara på 1,8 kg utav Mattias Lindberg den 18 Augusti på Kveitegrunn. Peter Fors knep en lerskädda på 6 hg i slutet på Juni och den 22 maj fångade Emil Hardenstedt en Rötsimpa på hela 720 gram i Murmanskviken. Denna simpa leder vår tävling där första priset är en gratis vecka till Söröya nästa år. Troligtvis kommer den att vinna också då vi just nu inte har fler inbokade resenärer detta året. Jag hade väl hoppats på att det skulle komma upp fläckig havskatt i år, men denna fisk har blivit än ovanligare även bland yrkesfiskarnas fångster. Vi själva gjorde en expedition till Galtefjorden efter tips från yrkesfiskare men efter massvis av lubb var vi tvungna att ge upp…..
Vill passa på att tacka alla gäster för denna säsongen och jag ser verkligen fram emot att få träffa många av er igen till nästa år!
På hemsidan som förövrigt snart kommer att göras om kommer det att presenteras en hel del nyheter för nästa år framöver!

Jimmy