Vesterålen

NÄR VI KOM KÖRANDES längst den lilla slingriga grusvägen som leder ner till Klaksjorda infann sig omgående en magisk känsla när bilen rullade upp till campen. De moderna hytterna, belägna precis vid kanten av havet med en magnifik utsikt över vackra Jörnfjorden ligger helt perfekt ur alla synvinklar. Avskilt från andra turister och stora vägar sprider sig ett lugn över detta paradis där endast fåglarnas skrän är det som stör. Efter en kort transportsträcka genom Jörnfjorden som alltid ligger stilla, skymtar man direkt öppet hav när man blickar västerut utöver Eidsfjorden. Här börjar det stora fiskeäventyret och redan efter ett par sjömil finner man intressanta fiskeplatser.

EIDSFJORDEN ERBJUDER ett mycket varierat fiske där både hälleflundror, granna torskar och storsej står på agendan, men även ett spännande djuphavsfiske där kungsfisk, vitling, marulk samt andra ovanligare arter har fångats. Söker man sig vidare västerut blir möjligheterna ännu större och allt fler fiskeplatser dyker upp, de allra flesta i form av friliggande grundtoppar, fyllda med betesfisk som blir flitigt uppvaktade av havets predatorer. Ett av de mest intressanta områdena finns på västsidan av Vesterålen, från den stora ön Litöya breddar området ut sig med hundratals grundtoppar och rännor där många stora hälleflundror lurpassar på sitt nästa byte. På kanterna, strax innan djupet faller ner till ett par hundra meter jagar storsejen aktivt i frivattnet och torsken patrullerar längst djupkanten.

Är vädret på topp erbjuder denna destination något som slår allt annat med hästlängder. En dryg timmes båtfärd från campen har vi funnit en plats som inte kan jämföras med något annat, det måste bara upplevas! Tillgången på betesfisk här ute är nästan för bra för att vara sann och de stora rovfiskarna har en buffé som står dukad dygnet runt. Kring grundtopparna jagar stortorsken i frivattnet och när man i mitten av ett stim med betesfisk, noterar ett eko från en gigantisk torsk är det svårt att hålla pulsen låg. Snittstorleken på fisken är den bästa vi har upplevt och toppfiskarna går inte av för hackor, att vi redan har fångat torsk över 30 kg och hälleflundror upp emot 200 kg här under sommaren talar för sig själv.

På vissa platser är botten här mer ojämn, vilket ekolodet tydligt indikerar och på dessa kanter verkar det myllra av grov långa. Vattendjupet är inte som man normalt förknippar långafiske med, där ekolodet visar hundratals meter under kölen, utan här finner vi långorna kring 70-80 meters djup. Vi stötte på dessa långor av en slump när vi driftade förbi med jiggarna vid ett tillfälle och plötsligt stod alla i båten med kraftigt spöböj av något som betedde sig väldigt annorlunda i jämfört med en torsk. Efter denna upptäckt har vi sedan riktat fiske med mete efter dessa giganter och fångat långor nästan lika långa som oss själva, med vikter över 30 kg.

Att hälleflundrorna stortrivs här är inte svårt att räkna ut, både med tanke på tillgången på betesfisk men även på grund av strömsättningen som finns här. I frivattnet kring all betesfisk jagar också storsejen frenetiskt och stundtals upplevs det nästan som jobbigt, att en sej hinner före många av de andra rovfiskarna, då det händer att dem tar jiggarna på vägen ner, eller på vägen upp när man skall lägga om driften. Väljer man istället att fiska riktat efter sej kommer man snart att få långa armar och trötta ryggar. Utan att tveka vågar vi nog påstå att denna långtur erbjuder Norges absolut hetaste fiskeområde för stor fisk..

Naturen kring Vesterålen är unik och skiljer sig lite från närliggande områden. Bergen är fortfarande branta och spetsiga som på Lofoten men trädgränsen sträcker sig högre uppe och hela Vesterålen skiner i en fantastisk grön nyans under sommartid. På bergskanten strax utanför campen, häckar flera havsörnar som dagligen seglar i skyn, spanandes efter nästa byte och tvekar inte att dyka ner för att klippa en fisk i vattenytan. Farvattnet i Eidsfjorden och utåt västsidan av Vesterålen patrulleras regelbundet av späckhuggare, vikval och tumlare i kombination med ett rikligt fågelliv som ger en extra krydda till upplevelsen.

Med rensplats, frysrum och torkrum på kajkanten ligger allt perfekt tillrättalagt för sportfiskare och med hytterna strax ovanför kan man inte önska sig mer av en fiskecamp. En större gemensamhetslokal ger möjligheter för att utbyta erfarenheter och tips samt ger också större grupper chansen att laga mat tillsammans för en gemensam middag. Guiden ser till att ni får den hjälp och service som ni behöver under veckan för att upplevelsen i Vesterålen ska bli så bra som möjlig. Han kan också följa med i båten för en tur på havet om ni önskar detta. Guiden sköter även vår fiskeshop där vi har ett stort utbud av beten och tillbehör som är nödvändiga för fisket i området.